Maité Meeus (balance ton bar)

| Maité Meeus (Balance Ton Bar)

Vrouw achter Balance Ton Bar lanceert praatgroepen voor slachtoffers van seksueel geweld

Emmanuel Vanbrussel
10/03/2024

Maïté Meeûs gaf vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld in het uitgaansleven een stem via de Instagrampagina Balance Ton Bar. Ze sticht nu een vzw om de slachtoffers psychologisch te begeleiden.

Op de Instagrampagina Balance Ton Bar (Verklik je bar), die Meeûs eind 2021 opstartte, blijven nog steeds getuigenissen komen van jonge vrouwen die in het Brusselse nachtleven geconfronteerd worden met ongewenste aanrakingen, tot zelfs aanrandingen met behulp van verkrachtingsdrugs.

Dat veel slachtoffers het gevoel hebben niet begrepen te worden door hulpverleners of politie, is voor haar de aanleiding om een stap verder te zetten via de uitbouw van eigen vzw, Artémise. "De missie van de vereniging is om een plek te bieden waar de slachtoffers kunnen praten, hun leven weer kunnen opbouwen en zich kunnen uitdrukken in gratis discussiegroepen geleid door professionals", kondigt ze aan.

Discussiegroepen

Ze speelde al meer dan een jaar met het idee, de vzw is officieel ook al in 2022 opgericht. Het project wordt nu concreet dankzij de steun van de gewestelijke overheidsdienst Equal.Brussels en huisvandeMens, het zorgnetwerk van de vrijzinnig humanistische gemeenschap.

De collectieve discussiegroepen zullen face-to-face georganiseerd worden in Brussel. Ze zijn bestemd voor meerderjarige vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld. "Zusterschap is een van onze basisprincipes", zegt Meeûs, verwijzend naar het gevoel van verbondenheid die de (voor 95 procent) vrouwelijke slachtoffers voelden nadat ze hun getuigenis deden via Balance Ton Bar.

De sessies worden vooralsnog alleen in het Frans georganiseerd, maar vanaf september ook in het Nederlands.

De ambitie is om de collectieve sessies in een volgende fase verder aan te vullen met individuele follow-ups door een psycholoog, via een samenwerking met het platform PsyBru, eveneens in het Frans en in het Nederlands.

Charlotte Abramow

De eerste activiteit van Artémise wordt het 'Creative Feminist Weekend' op 16 en 17 maart, waarbij Meeûs in gesprek zal gaan met de Brusselse fotografe en regisseuse Charlotte Abramow, onder meer bekend als fotografe van popster Angèle.

Daarmee wil Meeûs in de verf zetten dat ze een belangrijke rol voor kunst weggelegd ziet als middel tot dialoog, reflectie en sociale verandering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni