1 februari 2024: boerenprotest op het Luxemburgplein tegen de overdreven Europese regelgeving inzake landbouw.

| Boerenprotest op het Luxemburgplein op 1 februari 2024.

Waalse boeren komen op 26 februari opnieuw met tractoren naar Brussel

© Belga
20/02/2024

De belangrijkste Waalse boerenorganisaties willen op 26 februari opnieuw betogen in Brussel, met tractoren. Ze zullen om 11.00 uur verzamelen aan het Schumanplein, naar aanleiding van een Europese top van de ministers van Landbouw. Het is nog niet duidelijk hoeveel deelnemers er verwacht worden.

De Waalse boerenfederatie Fugea (Fédération Unie de Groupements d'Éleveurs et d'Agriculteurs) had de betoging eerder al aangekondigd. Intussen hebben de federatie FWA (Fédération wallonne de l'agriculture), de jonge landbouwers van FJA (Fédération des jeunes agriculteurs) en MAP (Mouvement d'Action Paysanne) zich bij de oproep aangesloten, net als de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Aan Vlaamse zijde is BoerenForum vertegenwoordigd.

De organisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten zoals met de Mercosur-landen en om een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid.

"In reactie op de recente betogingen heeft de Europese Commissie beslist om een einde te maken aan de maatregelen en de regels die bedoeld zijn om het milieu en de biodiversiteit te beschermen," klaagt Via Campesina aan in een persbericht. "Eens te meer hebben de EU-beleidsmakers niet geluisterd naar de meerderheid van de landbouwers, maar kiezen ze ervoor om maatregelen te nemen ten bate van de grote industriële actoren in de landbouwsector."

Boerenbond doet niet mee

De grootste boerenorganisatie in Vlaanderen, Boerenbond, roept niet actief op om te gaan betogen op 26 februari. "Verschillende beleidsniveaus hebben al maatregelen voorgesteld en we gaan nu in eerste instantie kijken wat dat de komende weken concreet oplevert," zegt woordvoerster Elisabeth Mertens. Ook Farmers Defence Force roept voorlopig niet actief om mee te gaan betogen, zegt Bart Dickens, voorzitter van de Belgische tak.

De afgelopen weken zijn boeren in België en de rest van Europa op straat gekomen tegen het landbouwbeleid. Ruim duizend tractors legden de Belgische hoofdstad op 1 februari lam en verschillende distributiecentra van supermarkten werden geblokkeerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni