Rusthuis in Schaarbeek bedreigd met sluiting, 87 jobs staan op de helling

TB
© BRUZZ
08/04/2025
Updated: 09/04/2025 15.49u

Het OCMW van Schaarbeek heeft plannen om het woonzorgcentrum Albert de Latour te sluiten. Dat meldt de RTBF. Het OCMW bevestigt dat de optie op tafel ligt. De verplichte renovatie van het rusthuis zou te duur uitvallen, zonder verbouwingen moet de instelling tegen 2026 sluiten.

Het woonzorgcentrum Albert de Latour in Schaarbeek sluit vermoedelijk tegen 1 januari 2026 de deuren, zo waarschuwt het gezamenlijk vakbondsfront dinsdag in een persbericht. In totaal staan 87 banen op de tocht, 90 bewoners moeten mogelijk op zoek naar een ander rusthuis. Het bedreigde woonzorgcentrum ligt aan de Thomas Vinçottestraat in de Daillywijk en telt 106 bedden.

"Het gezamenlijk vakbondsfront was geschokt toen het via de pers vernam dat het woonzorgcentrum Albert de Latour in Schaarbeek zal sluiten. Tot op heden is geen enkele vakbondsorganisatie op de hoogte gebracht van deze beslissing," zo klagen de vakbonden aan.

23 miljoen euro

Volgens het Schaarbeekse OCMW zijn de geraamde kosten van de renovatiewerkzaamheden de belangrijkste reden voor de sluiting. Die worden geschat op ruim 23 miljoen euro. Als die investering niet gebeurt, moet het rusthuis tegen 1 januari 2026 de deuren sluiten. Het gebouw voldoet niet meer aan de gewestelijke veiligheidsnormen.

Woensdagnamiddag houden de vakbonden een actie voor de kantoren van het OCMW van Schaarbeek om hun ongenoegen te uiten over de mogelijke sluiting, net voor de lokale OCMW-raad. Tijdens de zitting zal de OCMW-raad zich buigen over het dossier, maar mogelijk wordt de beslissing uitgesteld tot er een nieuw schepencollege geïnstalleerd is in de gemeente.

Het OCMW reageert daarom dat er voorlopig nog niets beslist is. "Het OCMW stelt voor om het rusthuis te renoveren, daarvoor ligt al lang een plan klaar," reageert waarnemend OCMW-voorzitter France Blanmailland aan BRUZZ. "Maar daar moet de gemeente voldoende budget voor vrijmaken en het financiële plaatje ziet er niet rooskleurig uit. Het dossier ligt morgen voor het eerst voor bij de nieuwe OCMW-raad, die door omstandigheden nog maar net is kunnen aantreden. De vorige OCMW-raad heeft dit dossier namelijk doorgeschoven."

Onzekerheid

Een leidinggevende bij het rusthuis getuigt bij BRUZZ dat ze uit de lucht viel toen de RTBF eind maart berichtte over de plannen. “Wij hebben het nieuws ook uit de pers moeten vernemen. Zelfs de directie was niet op de hoogte. Het is nu wachten op meer details, wij blijven achter in grote onzekerheid zolang het OCMW niet communiceert.”

Volgens de verantwoordelijke is de sfeer bedrukt. “Het OCMW heeft sinds de eerste berichten, nu twee weken geleden, nog niet gecommuniceerd. Hier heerst de laatste dagen angst, woede, stress ... Zowel bij de bewoners als het personeel, wij willen dat er duidelijkheid komt.”

Het is voor de medewerker niet duidelijk waar alle bewoners terechtkunnen als het rusthuis effectief sluit. “Het andere OCMW-rusthuis is volzet. We weten niet waar onze bewoners naartoe moeten. Dat leidt tot veel stress bij bewoners, die willen liever niet verhuizen op hun leeftijd.”

Verbouwing

Het kaderlid is daarnaast verontwaardigd dat het OCMW een sluiting overweegt, net nu de langverwachte verbouwing er leek te komen. “De plannen voor die renovatie liggen al heel lang klaar, vorig jaar is de bouwvergunning goedgekeurd. Hoe kunnen ze er nu op het laatste moment van afzien? Ik had dit niet zien aankomen.”

Carine Rosteleur van ACOD Brussel, hekelt de houding van de gemeente Schaarbeek. “Dit voorstel is onbegrijpelijk. Het zet een zeer kwetsbare groep ouderen in de kou. Want in een OCMW-rusthuis verblijven vooral zij die het niet breed hebben.”

Voor Rosteleur past het voorstel in een tendens in Brussel. “Rusthuizen zijn duur, en die van het OCWM zijn per definitie verlieslatend. Alle gemeenten en OCWM’s proberen te besparen, en dan kijken ze naar de rusthuizen en de huishoudhulpen, want OCMW’s zijn niet verplicht om die te hebben.”

“Zo heeft het OCMW van Etterbeek al een woonzorgcentrum gesloten, en ik heb ook weet van een rusthuis in Watermaal-Bosvoorde waar het OCMW overweegt om de boeken neer te leggen.”

Arizona

Voor de socialistische vakbondsvrouw is het onbegrijpelijk en asociaal dat de gemeenten besparen op ouderenzorg. Maar de eindverantwoordelijkheid ligt voor haar elders. “Dit is een direct gevolg van het Arizona-beleid. De werkloosheidshervorming zal OCMW’s opzadelen met een grote financiële druk, want wie zijn uitkering verliest, zal daar aankloppen voor een leefloon. De federale regering legt dat op zonder in extra steun te voorzien voor de gemeenten en OCMW’s. Dat is onverantwoord.”

Rosteleur roept gemeenten op om hun OCMW-rusthuizen te behouden. “Het is belangrijk dat er een publieke optie blijft bestaan voor inwoners die een privérusthuis niet kunnen betalen. Zij dreigen anders nergens terecht te kunnen, of hun familie moet opdraaien voor hun verzorging.”

France Blanmailland, waarnemend voorzitter van het OCMW van Schaarbeek, begrijpt de ongerustheid bij bewoners en personeel. “Ik heb begrip voor hun vraag om duidelijkheid en kan de reacties en ongerustheid zeker plaatsen, maar er is nog geen definitieve beslissing genomen."

Ze noemt het ongelukkig dat de plannen voor een eventuele sluiting vroegtijdig gelekt zijn, nog voor de OCMW-raad zich over het dossier heeft kunnen buigen. “Het was nooit de bedoeling dat dit zo door de pers naar buiten zou worden gebracht. Dat heeft alleen maar onnodige ongerustheid veroorzaakt.”

Volgens Blanmailland wordt er bovendien wel sociaal overleg gepleegd met de vakbonden. “We hebben ze vorige donderdag ontmoet, en zullen ook komende donderdag, na de OCMW-raad, met de bonden samenzitten. Maar ook daar geldt dat ik niets kan meedelen, zolang er niets beslist is.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni