Zinkgat Vivaqua: hoe geraakt de watermaatschappij uit de problemen?

© BRUZZ
29/01/2024

De Brusselse watermaatschappij Vivaqua heeft meer dan een miljard euro schulden. Om die schuldenput te dempen, vraagt CEO Laurence Bovy de Brusselse regering om een dotatie. Maar zal dat alle problemen bij de watergroep oplossen? "Wij hebben sinds 2021 geen factuur meer gehad."

Elke maand ontstaan er verschillende zinkgaten op de Brusselse wegen. Verouderde waterleidingen liggen meestal aan de oorzaak, maar beter onderhoud en een grondige renovatie van de waterinfrastructuur worden geblokkeerd door de grote schuldenberg van de verantwoordelijke intercommunale watergroep Vivaqua.

Extra middelen zijn dus hard nodig, zegt Vivaqua-CEO Laurence Bovy. "De schuld komt er door historische onderfinanciering." Het gewest injecteerde zowel vorig jaar als dit jaar 12 miljoen euro in watermaatschappij, maar dat was onvoldoende, stelt Bovy. "We hebben meer nodig om de riolen jaar na jaar te kunnen renoveren. We trekken echt aan de alarmbel." Vivaqua vraagt een gewestelijke dotatie van 50 miljoen euro per jaar.

Hervorming

"Wij willen een oplossing," reageert Brussels minister van Openbare Werken Elke Van den Brandt (Groen). "Maar een dotatie gaat wel gepaard met een aantal debatten, bijvoorbeeld om de bevoegdheid over te dragen aan het Gewest (momenteel ligt die nog bij de gemeenten, red.)."

"Het is belangrijk dat we niet alleen een factuur krijgen, maar ook een hervorming doen en ervoor zorgen dat het Gewest ook slagkrachtiger wordt in die bevoegdheid," aldus nog Van den Brandt.

Vivaqua kampt met meer problemen dan de schulden alleen. Zo krijgen door aanslepende informaticaproblemen nog weinig klanten een factuur in de bus. "Wij hebben sinds 2021 geen factuur meer gehad, je kunt ze niet bereiken, niet via mail of per telefoon," zegt klant Joris Vercruysse.

"We moeten zorgen dat facturen uitgestuurd en geïnd worden en dat ze correct zijn," reageert minister Van den Brandt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni