De voetbaljaargang 2024-2025 zit erop. En voor Anderlecht is het nog maar eens een seizoen om snel te vergeten. Zowel op als naast het veld blijft paars-wit ondermaats presteren. Dat ziet ook journalist Jan Hauspie. Net als in februari 2023 pakte hij deze week in HUMO uit met een achtergrondverhaal over de angstcultuur die er heerst in de club. Volgens hem het gevolg van het beleid van één man: voorzitter Wouter Vandenhaute. “Maar ook eigenaar en meerderheidsaandeelhouder Marc Coucke is dat nu beu. Op de laatste raad van bestuur heeft hij gezegd dat ook hij Vandenhaute weg wil,” klinkt Hauspie gedecideerd in de laatste Radio Radzinski van dit seizoen.
#120 Radio Radzinski met Jan Hauspie: over mauve malaise met Mauvavie en een machtsstrijd
Begin 2023 onthult journalist Jan Hauspie hoe ‘niet-uitvoerend’ voorzitter Wouter Vandenhaute en toenmalig CEO Peter Verbeke een angstcultuur hebben geïnstalleerd in de bestuurskamer van Anderlecht. Uit anonieme getuigenissen blijkt hoe heel wat werknemers worden vernederd en uitgescholden door de twee heren aan de top van de paars-witte voetbalpiramide.
Twee jaar later is er nog maar weinig veranderd, zo blijkt uit een nieuw diepgaand verhaal van Hauspie in weekblad HUMO. Gespreid over zes pagina’s maakt hij wederom brandhout van de manier waarop de club geleid wordt.
“Er zijn wat pionnetjes verplaatst (Peter Verbeke is na zijn ontslag opnieuw aangenomen als Head of Talent & Innovation, red.), maar Vandenhaute houdt er nog steeds een bijzonder agressieve beleidscultuur op na. Mensen worden nog steeds slecht behandeld als ze niet in de pas lopen. Het enige verschil is dat er nu nog meer brokken worden gemaakt op managementniveau.”
'CEO Non-Sports Kenneth Bornauw gaat niet weg omdat zijn werk bij de club af is. Neen, hij is het kotsbeu om voortdurend robbertjes uit te vechten met Wouter Vandenhaute. Da’s de waarheid.'

Het recente vertrek van CEO Non-Sports Kenneth Bornauw is daar volgens Hauspie weer een mooi voorbeeld van. “Die gaat niet weg omdat zijn werk bij de club af is. Neen, hij is het gewoon kotsbeu om voortdurend robbertjes uit te vechten met Vandenhaute. Dat is de waarheid. Alleen lees je daar nergens iets over omdat er heel wat journalisten bang zijn om zoiets neer te pennen.”
“Toen mijn vorig stuk werd gepubliceerd, hebben een aantal collega’s mij opgebeld en gesmeekt om er een paar passages uit te laten. En dat allemaal omdat ze bang waren dat Vandenhaute zou denken dat ze mij iets zouden hebben verteld. Mensen zijn als de dood om Vandenhaute aan te pakken uit angst voor represailles,” opent Hauspie stevig in de laatste Radio Radzinski van dit seizoen.
Intimidatie als motief
Anderlecht en Wouter Vandenhaute slepen Hauspie naar aanleiding van zijn artikel uit 2023 voor de rechtbank. De club eist een schadevergoeding van 50.000 euro, maar die eis wordt door de rechter van tafel geveegd. In het vonnis worden de argumenten van paars-wit omschreven als ‘hersenschimmige banaliteiten’.
“Ach, het was Anderlecht helemaal niet om het geld te doen. Voor zo’n club is 50.000 euro peanuts. Ze wilden vooral een signaal uitsturen naar andere journalisten. Haal het niet in je hoofd om dergelijke stukken te schrijven, of er hangt je mogelijk een rechtszaak boven het hoofd. Gelukkig heeft het gezond verstand in de rechtszaal gezegevierd en ben ik over de hele lijn vrijgesproken.”
Paniekvoetbal van Coucke…
Hoewel die lange periode tussen dagvaarding en uitspraak mentaal zwaar is geweest, weerhoudt het Hauspie er niet van om nog eens in de mauve malaise te duiken. “Je kan ook moeilijk anders na de laatste interviews van Vandenhaute. Wat die man daar zegt, tart alle verbeelding. Er wordt voortdurend aan de structuur binnen de club gemorreld en sportief heeft Anderlecht al acht jaar geen platte prijs gepakt. En toch beweert Vandenhaute dat de recordkampioen op de terugweg is en het zijn voet naast Club Brugge heeft gezet. Ja, dan scheelt er toch iets.”
'Marc Coucke heeft in 2020 paniekvoetbal gespeeld op een moment dat hij in het oog van een paars-witte storm stond. Hij heeft toen Vandenhaute zelf mee het bad ingetrokken en een bijzonder slechte deal gesloten.'

Ook eigenaar en meerderheidsaandeelhouder Marc Coucke heeft volgens Hauspie eindelijk door dat Vandenhaute niet deugt. “Na vijf jaar is ook zijn frank gevallen, maar contractueel is het zo goed als onmogelijk om hem voor 2026 en misschien zelfs 2031 weg te krijgen. Maar dat hij hem weg wil, dat is 100 procent zeker. Dat heeft hij zo op de laatste raad van bestuur ook gezegd. Nu ja, het is ergens zijn eigen fout dat hij in deze situatie is beland. Coucke heeft in 2020 paniekvoetbal gespeeld op een moment dat hij in het oog van een paars-witte storm stond. Hij heeft toen Vandenhaute zelf mee het bad ingetrokken en een bijzonder slechte deal gesloten.”
… legt bal in het kamp van Mauvavie
Wil dat dan zeggen dat Vandenhaute gebeiteld zit en de paars-witte fans die roepen om een vertrek hun stembanden beter sparen? “Hij zal zeker niet uit zichzelf vertrekken. De grote vraag is hoelang zijn vennoten bij Mauvavie (het investeringsvehikel van Wouter Vandenhaute, Steven Buyse, Geert Duyck en Michael Lavrysen dat samen 24 miljoen euro in de club heeft gepompt, red.) deze bijzonder slechte publiciteit nog zullen aanvaarden. Zij hebben de sleutel in handen om een eventueel vertrek van Vandenhaute mogelijk te maken. In ieder geval zal Marc Coucke ondertussen de druk blijven opvoeren.”
Verder in de aflevering maken we nog de sportieve balans op, blikken we terug op Pico zijn passage bij Bar Goens en komen we nog een laatste keer terug op het vertrek van Kompany. Was dat nu in onderling overleg of niet?
'Vincent Kompany was het beu om steeds verantwoording te moeten afleggen aan mensen die volgens hem niets van voetbal kennen. Het is dan tot een kletterende ruzie gekomen met het kamp Vandenhaute-Verbeke en de rest is geschiedenis'
“Ik kan je zeggen dat dat niet het geval was", aldus Hauspie. "Het contract van Kompany liep af en hij wou zeker blijven, alleen was hij het moe om steeds verantwoording te moeten afleggen aan mensen die volgens hem niets van voetbal kennen. En dus heeft hij gevraagd om afgerekend te worden op vooraf bepaalde doelstellingen. Het is dan tot een kletterende ruzie gekomen met het kamp Vandenhaute-Verbeke en de rest is geschiedenis,” legt de journalist deze seizoensafsluiter van Radio Radzinski neer. Muzikaal is het laatste woord voor Richard Ashcroft met Lover.
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Samenleving , Podcast: Radio Radzinski , Jan Hauspie , RSC Anderlecht , Wouter Vandenhaute , Marc Coucke , Mauvavie , mauve malaise , Geert Duyck , Steven Buyse , Michael Lavrysen , interne machtsstrijd
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.