Anderlecht geeft controle over titelstrijd weg: ‘Enorme teleurstelling’

KVDP
© BRUZZ
19/05/2024

Een titelwedstrijd ging het zondag niet worden na de zege van Union, maar de Anderlechtsupporters hoopten wel op meer. Het groot feest voor Anderlecht-Club Brugge eindigde in mineur. “Na zeven jaar kon het eindelijk weer, maar het moest vandaag gebeuren. We zijn enorm teleurgesteld.”

Enkele uren voor de aftrap van de voorlaatste wedstrijd van het seizoen barst een groot volksfeest los in de straten rond het Astridpark. Die kleuren paars van het volk, de supporterscafés zijn bomvol en een kleine fanfare trekt rond het Lotto Park. “Anderlecht, Anderlecht, Anderlecht champion, olé olé, olé,” zingen RSCA-fans luidkeels.

Zondag had de titelstrijd beslecht kunnen worden, als Union punten liet liggen tegen Cercle Brugge. Maar het werd uiteindelijk 1-2 voor Union. “Balen,” zuchten Lies en haar vader Paul. Ze zijn al heel hun leven supporter van Anderlecht, alhoewel ze in Brugge wonen. Van daar vertrokken ze richting Anderlecht nadat Gustaf Nilsson de 0-1 had gemaakt voor Union. “Ik heb de hele wedstrijd van Union gevolgd vanuit de auto. Het is jammer, want we hadden graag thuis kampioen gespeeld, maar het verandert niets aan de zaak. We moeten winnen.”

“We hadden wel verwacht dat Union zou winnen en om eerlijk te zijn, ze hebben het wel verdiend. Dit maakt het nog een weekje spannend,” zeggen Arne en Etienne, al vijftig jaar of langer supporter van RSCA. De laatste keer dat zij hun ploeg de landstitel zagen veroveren was in 2017. “Thuis kampioen spelen is altijd leuker, maar na zeven miseriejaren maakt het niet uit hoe, waar of wanneer.”

'Spannend'

Dat het geen titelwedstrijd wordt tegen Club Brugge lijkt weinig aan de sfeer te veranderen. De paars-witte supporters doen uitschijnen dat ze straks toch al de titel gaan kunnen vieren. “We hebben alles in eigen handen. Ik hoop dat de spelers er straks met evenveel zin aan beginnen.”

Daar lijkt het niet meteen op. Paars-wit begint zwak aan de wedstrijd. Het eerste kwartier laat Anderlecht de controle over aan Club Brugge. Net wanneer de thuisploeg weer voor evenwicht probeert te zorgen tikt Denis Odoi – hij droeg meer dan tien jaar geleden nog het RSCA-shirt – de 0-1 binnen. Er klinkt luid boegeroep, de 850 Brugse supporters vieren uitbundig.

Net voor de rust krijgt Anderlecht nog een corner, maar de kopbal van Gattoni gaat over de lat. Het blijft 0-1, de meeste Anderlechtfans haasten zich naar de toog. “Hoeveel keer heb ik Schmeichel de bal zien trappen tot aan de andere backlijn. En Verschaeren staat gewoon te slapen,” analyseert RSCA-supporter Bram de eerste helft. “Zolang het 0-1 blijft, blijft het wel spannend,” vult zijn kompaan aan.

Teleurstelling

Paars-wit zal tijdens de tweede helft op een andere manier moeten voetballen. Dat maken de supporters uit het beruchte noordelijke blok van het stadion duidelijk door overal bengaals vuur aan te steken. Het veld wordt omhuld door rook en is vanuit de tribunes amper zichtbaar, waardoor de tweede helft iets later van start gaat.

Anderlecht begint met meer vastbeslotenheid, maar blijft te zwak om door de Brugse defensie te prikken. Even lijkt Vetlessen zelfs de 0-2 binnen te koppen, maar de deklat zorgt voor Anderlecht voor de redding. In de paars-witte tribunes neemt de spanning toe. Elke poging tot tijdrekken – op twee minuten tijd krijgt Club er twee gele kaarten voor – wordt onthaald op luid boegeroep. Het haalt allemaal niets uit, de score blijft 0-1. Na het laatste fluitsignaal begroet kapitein Zeno Debast de thuissupporters in tranen, waarna het stadion leegloopt.

De teleurstelling is zo groot dat veel supporters te verbitterd zijn om te reageren. “Mathematisch kan het volgende week wel nog,” zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps wanneer hij het Lotto Park als een van de eersten verlaat. Het kan inderdaad nog, maar dan moet Club op de slotspeeldag verliezen van stadsrivaal Cercle. Veel Anderlecht-supporters achten die kans erg klein. Hun hoop lijkt nu verloren.

“We zijn enorm teleurgesteld. Na zeven jaar kon het eindelijk weer, maar dan moest het vandaag gebeuren,” zegt supporter Mathias voor de poorten van het Lotto Park. “Dit is heel zuur, maar we hebben gewoon te weinig kwaliteit om kampioen te spelen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni