Belga

| Mario Stroeykens (r) in actie op het veld van Club Brugge

Anderlecht laat leidersplaats liggen na nederlaag bij Club Brugge

© Belga
07/04/2024

RSC Anderlecht laat de leidersplaats in de Jupiler Pro League liggen nadat het zondagavond met 3-1 (rust: 1-0) verliest op het veld van Club Brugge.

Union was immers zondagnamiddag in eigen huis met 2-3 onderuitgegaan tegen seizoensrevelatie Cercle Brugge en dreigde zo na de recente nul op zes voor het eerst in maanden de leidersplaats kwijt te spelen. In het slot van de reguliere competitie waren er ook nog draws tegen Gent en Antwerp. De laatste competitiezege dateert intussen van begin maart tegen Oud-Heverlee Leuven en tussendoor was er ook nog de Europese uitschakeling tegen Fenerbahçe. De motor sputtert dus al een tijdje en een puntje voor Anderlecht was voldoende geweest om Royale Union Saint-Gilloise helemaal met twijfels op te zadelen.

Eén kans voor Anderlecht

Op medisch vlak viel het zondag niet mee voor de Bruggelingen. Aanvoerder Hans Vanaken moest voor het duel al ziek forfait geven en halverwege de eerste helft kon Casper Nielsen vanwege een blessure niet verder. Als vervanger werd met Ferran Jutgla een aanvaller ingebracht, wegens een gebrek aan aanvallend ingestelde middenvelders in de Brugse selectie.

De enige centrale middenvelder op de bank was breker Eder Balanta, maar dat is niet meteen kiezen voor de voetballende oplossing. Op dat moment stond Club 1-0 voor, na een rake kopbal van Brandon Mechele na een hoekschop in de beginfase.

Met de rust in zicht betaalde Club die noodoplossing bijna cash. Jutgla leed centraal op het middenveld balverlies, maar Anders Dreyer wist dat schuin voor doel niet af te straffen. Het was zowat de enige echte kans voor paars-wit voor rust. Club Brugge had altijd met een grotere voorsprong de kleedkamer moeten induiken, maar verzuimde het - zoals wel vaker dit seizoen - op de belangrijke momenten af te maken.

Twee doelpunten Onyedika

Vooral het vizier van de Brugse topschutter Igor Thiago staat niet meer scherp. De Braziliaan, die na dit seizoen voor 37 miljoen euro de overstap maakt naar de Premier League, staat intussen sinds 30 januari droog. Bij Brentford kijken ze intussen angstvallig toe.

Ook na de pauze wrong Thiago oog in oog met Schmeichel nog een kans om, maar even later had Club de dubbele voorsprong toch op zak. Raphael Onyedika haalde van ver uit, Schmeichel zat er nog met de vingertoppen bij maar zag de bal toch in de benedenhoek belanden: 2-0 en de thuisploeg op rozen.

In de slotfase viel aan elke zijde nog een doelpunt: Onyedika maakt er met zijn tweede van de avond 3-0 van, alvorens Dreyer de 3-1-eindstand op het bord kopte.

Anderlecht-Union zondag

Beide Brusselse teams tellen na twee speeldagen 35 punten, maar Union is daarbij in het voordeel omdat ze bij de halvering geen half punt extra kregen en de reguliere competitie als leider afsloten. KRC Genk is na de zes op zes opgeklommen naar een met Club gedeelde derde plaats, met dertig punten. Dat zijn er twee meer dan Cercle. Landskampioen Antwerp sluit met 26 punten het rijtje af en is na de nul op zes helemaal uitgeteld voor de landstitel.

In een rechtstreeks duel tussen Anderlecht en Union staat volgende zondag de leidersplaats op het spel in het Astridpark. Racing Genk en Club Brugge proberen dan hun goeie reeks voort te zetten, met thuiswedstrijden tegen respectievelijk Cercle en Antwerp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, RSCA, Jupiler Pro League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni