Belga

| Kasper Dolberg viert het eerste doelpunt van Anderlecht samen met Thorgan Hazard, die enkele minuten later zou uitvallen met een zware hamstringblessure.

Anderlecht wint met 10 man van Union en wordt leider

© Belga
14/04/2024
Updated: 14/04/2024 23.28u

Een tienkoppig RSC Anderlecht heeft zondagavond de topper en slotwedstrijd van de derde speeldag in de Champions' Play-off met 2-1 gewonnen van Union Sint-Gillis, dat zijn leidersplaats moet afstaan aan paars-wit.

Nauwelijks elf minuten waren er gespeeld in een kolkend Astridpark, toen Kasper Dolberg er 1-0 van maakte. Union-doelman Anthony Moris kreeg een afstandsschot van Mario Stroeykens niet goed weggebokst en de Deense international was goed gevolgd om er van dichtbij 1-0 van te maken.

Gaandeweg kwamen de bezoekers uit het naburige Vorst steeds beter in de wedstrijd, zonder veel uitgespeelde kansen af te dwingen. Veel meer dan wat dreigen op stilstaande fases zat er voor Union voor de pauze niet in.

Echte opschudding volgde pas op het uur, toen Gustaf Nilsson in de zestien neerging na een contact met Zeno Debast. Bij het bekijken van de beelden was de VAR tot de vaststelling gekomen dat de Rode Duivel zijn elleboog in het aangezicht van de Zweedse international had geduwd, waarna scheidsrechter Erik Lambrechts naar de stip wees. Bovendien kreeg Debast zijn tweede gele kaart voorgeschoteld, waardoor paars-wit nog een halfuur met een man minder voort moest.

De voorsprong waren ze intussen ook kwijt, want Cameron Puertas had bij de elfmeter Anderlecht-doelman Kasper Schmeichel de verkeerde kant uitgestuurd: 1-1.

Plots leek het wel heel moeilijk te worden voor de thuisploeg, die echter bij de eerste tegenstoot meteen weer op voorsprong klom. Killian Sardella dook op rechts de zestien in en zijn lage voorzet bereikte de ingevallen Francis Amuzu, die paars-wit een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd weer op voorsprong zette: 2-1, meteen ook de eindstand.

0bd506b8-belgaimage-90980021.jpg

Belga

| Anderlecht-trainer Brian Riemer bestormt het veld na het laatste fluitsignaal.

Augustus 2018

Anderlecht komt zo voor het eerst sinds augustus 2018 alleen aan de leiding in de Jupiler Pro League. De Belgische recordkampioen telt drie punten meer dan Union, dat voor het eerst sinds begin oktober niet meer aan de leiding staat. De voorbije weken moesten ze Anderlecht al naast zich dulden.

Union liet drie nederlagen op rij noteren en kon sinds begin maart, 0-2 tegen OHL, geen competitiewedstrijd meer winnen. Club Brugge, dat eerder op zondag vlot van landskampioen Antwerp won, volgt met vijf punten minder dan Anderlecht op de derde plaats. Racing Genk, dat zaterdag punten te grabbel gooide tegen Cercle, is de nummer vier in de stand en speelt komende zaterdag gastheer voor Anderlecht.

Zondagavond is er dan de topper tussen Union en Club.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni