| Doelman Schmeichel, verdediger Sardella, scheidsrechter Verboomen en Genk-speler Heynen tijdens de veelbesproken wedstrijd tussen Anderlecht en RC Genk, december 2023.

BAS hakt de knoop door: duel tussen Anderlecht en Genk wordt niet herspeeld

05/03/2024
Updated: 05/03/2024 18.39u

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft dinsdag beslist dat de gecontesteerde wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KRC Genk niet opnieuw gespeeld moet worden.

Anderlecht won op 23 december met 2-1 van Genk, maar Genk wilde de match herspelen, omdat bij het beoordelen van een controversiële penaltyfase de regels foutief zouden zijn toegepast.

Met de beslissing trekt het BAS de eigen lijn door, en gaat het in tegen eerdere beslissingen van de Disciplinaire Raad en de Evocatiecommissie. Volgens het BAS was de Disciplinaire Raad niet bevoegd en had het oordeel van het Professional Referee Department (PRD) om niet te herspelen gevolgd moeten worden.

In eerste instantie vingen de Limburgers bot bij het PRD, maar de Disciplinaire Raad oordeelde eind januari dat de wedstrijd wel herspeeld moest worden. Anderlecht trok daarop naar de Evocatiecommissie en het BAS om de beslissing aan te vechten, maar ving bij die eerste bot. Het BAS oordeelt nu dus op zijn beurt dat de wedstrijd toch niet opnieuw gespeeld moet worden.

Doelpunt afgekeurd

Genk-kapitein Bryan Heynen zag tijdens de wedstrijd halfweg de eerste helft zijn elfmeter gekeerd door Anderlecht-doelman Kasper Schmeichel, maar in de herneming scoorde Yira Sor. Diens doelpunt werd na enkele verwarrende minuten echter afgekeurd door ref Nathan Verboomen. VAR Jan Boterberg had immers opgemerkt dat Sor te vroeg het penaltygebied had betreden. Dat Verschaeren ook te snel bewoog, miste de VAR.

Op basis van de informatie die hoofdref had, maakte hij de juiste beslissing door een onrechtstreekse vrije trap aan Anderlecht te geven. Uit de opnames bleek zelfs nog dat hij zich bewust was van de regels, omdat hij vroeg aan VAR Boterberg of er Anderlecht-spelers te vroeg in het zestienmetergebied waren. Boterberg hoorde de vraag niet, vermoedelijk door het tumult, en legde nadien uit alleen oog te hebben gehad voor Sor.

Het BAS stelde dus vast dat de VAR daarbij een "zorgvuldigheidsfout" maakte. Meteen maakt het Hof ook scherp duidelijk dat zulke fouten, menselijke fouten, kunnen gebeuren. "De dynamiek van het voetbalspel maakt dat zaken in enkele flitsen, zelfs seconden gebeuren en dat men niet kan en mag verwachten van een scheidsrechter dat hij, zeker gelet op de vaak hectische omstandigheden waarin hij een beslissing dient te nemen, als een soort übermensch alles moet en kan zien."

'Hopelijk kan de rust wederkeren'

De Belgische voetbalbond (KBVB) reageert dinsdag, na de uitspraak van het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport), tevreden dat de match tussen RSC Anderlecht en KRC Genk niet herspeeld moet worden. "We hopen dat de rust nu kan terugkeren, en rekenen op een sereen en integer verloop van de rest van de competitie," aldus de KBVB, die zich aansluit bij enkele passages uit de beslissing van het BAS.