| Belgian Tornados kronen zich tot wereldkampioen op 4x400 meter

Belgian Tornados halen goud op 4x400 meter, Cheetahs vierde

Koen Cypers
© Belga
03/03/2024

De Belgian Tornados, de Belgische aflossingsploeg op de 4x400 meter bij de mannen, hebben zondagavond op de wereldkampioenschappen indooratletiek in het Schotse Glasgow de gouden medaille behaald in de finale. De Cheetahs, de aflossingsploeg op de 4x400 meter bij de vrouwen, zijn op de vierde plaats geëindigd in de finale met alweer een Belgisch record (3:28.05). Nederland liep naar het goud.

Titelverdediger België, met Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Christian Iguacel en Alexander Doom, zette als winnaar 3:02.54 op de tabellen. Slotloper Doom snelde in een beklijvende laatste ronde de Verenigde Staten voorbij, die zilver pakten (3:02.60). Het brons ging naar Nederland (3:04.25). De VS rekende in de finale op een opvallende nieuwkomer: Noah Lyles, die vrijdag als tweede eindigde op de 60 meter.

In de reeksen eerder zondag zetten Jonathan Sacoor, Christian Iguacel, Tibo De Smet en Dylan Borlée 3:06.27 op de tabellen, goed voor de tweede plaats in hun reeks en het bijhorende finaleticket. Zoals verwacht kreeg Alexander Doom na zijn onverhoopte wereldtitel van zaterdagavond op de 400 meter rust. Ook kapitein Kevin Borlée, geen 100 procent fit door een voetblessure, bleef aan de kant.

Het Belgische record staat sinds 4 maart 2018 op 3:02.51, gelopen door Dylan Borlée, Jonathan Borlée, Jonathan Sacoor en Kevin Borlée in het Britse Birmingham.

Belgian Cheetahs

De Cheetahs rekenden in de finale op Naomi Van den Broeck, Helena Ponette, Camille Laus en Cynthia Bolingo. Zij konden nooit meelopen om de medailles, maar behaalden toch een mooie vierde plaats, opnieuw in een nationaal record (3:28.05). De Cheetahs verbeterden eerder zondag tijdens de reeksen het Belgische record al eens. Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Helena Ponette en Cynthia Bolingo zetten toen in de eerste reeks 3:28.07 op de tabellen, een verbetering van het Belgische record (3:30.58) dat ze in 2022 neerzetten in de Servische hoofdstad Belgrado, waar ze zesde werden.

Dat Belgische record leverde de Cheetahs wel pas een derde plaats in hun reeks op, waardoor ze naast een rechtstreeks finaleticket grepen (alleen voor de top twee per reeks) en met de beste van twee verliezende tijden voor de finale opgevist werden. Nederland, met Lieke Klaver en slotloopster Femke Bol, veroverde het goud in 3:25.07. De Verenigde Staten (3:25.34) en Groot-Brittannië (3:26.36) maakten in die volgorde het podium vol.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni