| De Belgisch-Congolese politicologe Nadia Nsayi

Belgisch-Congolese Nadia Nsayi wil dat Brussel finale Africa Cup uitzendt op groot scherm

DVDE
07/02/2024

De Belgisch-Congolese politicologe Nadia Nsayi vindt dat de finale van de Africa Cup, nu zondag, op groot scherm moet worden uitgezonden op de Grote Markt in het centrum van Brussel. "Mensen willen de wedstrijden samen bekijken", vertelt ze. "Als Congo in de finale staat, moet er een oplossing komen voor de grote Congolese gemeenschap in Brussel."

Nsayi deed het voorstel in haar column in De Morgen. Daarin schreef ze dat de Africa Cup over meer dan voetbal gaat. "Het is een uitlaatklep, een gelegenheid om weg te dromen. Dit toernooi gaat over verbinding en hoop. Ik zie jong en oud, man en vrouw samenkomen", aldus Nsayi in De Morgen. Ze voegde er meteen het voorstel aan toe om de finale van de Africa Cup uit te zenden op groot scherm op de Grote Markt van Brussel.

Congo speelt woensdagavond om 21 uur de halve finale van de Africa Cup tegen Ivoorkust. Die zal Nsayi meepikken in een Congolees café in de buurt van het Madouplein in Sint-Joost-ten-Node. Eerder bekeek ze de wedstrijden al in Kuumba, het Vlaams-Afrikaans Huis in Anderlecht. "Daar worden de wedstrijden in een zaal getoond, maar die is eigenlijk veel te klein", vertelt ze aan BRUZZ.

Daarom stelt Nsayi voor om, als Congo in de finale staat, die uit te zenden op groot scherm. "Mensen willen die wedstrijden samen bekijken. Je voelt dat bij elke zege van Congo de interesse alleen maar groter wordt", zegt ze. "Er is een grote Congolese gemeenschap in onze hoofdstad, de stad moét zoeken naar een plek om samen te komen."

1faa0949-kuumba.jpg

| Een afgeladen Kuumba (Vlaams-Afrikaans huis in Anderlecht) volgt het duel tussen Congo en Marokko tijdens de Africa Cup

"Politiek signaal"

Voor Nsayi zou de Belgische politiek bovendien ook een mooi signaal kunnen geven. "Ons land draagt momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie, en Europa wil meer samenwerken met het Afrikaanse continent", legt ze uit. "Symbolisch kan dat dus interessant zijn."

Momenteel heeft de stad Brussel nog geen concrete plannen om de finale in het openbaar uit te zenden, maar Nsayi blijft hoopvol. "Het is allemaal kort dag, maar in principe moet het geregeld kunnen worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Samenleving , Voetbal , Africa Cup , Congo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni