Belgische hockeyvrouwen plaatsen zich voor Olympische Spelen: 'Veel emoties'

18/01/2024
Updated: 18/01/2024 19.13u

De Belgische hockeyvrouwen hebben zich donderdag gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs volgende zomer. In de halve finale van het kwalificatietoernooi wonnen ze van Engeland met 3-2, voldoende om zekerheid te verwerven over plaatsing. Gunnar belde de ex-Red Panther en recordinternational uit Ukkel Jill Boon op: "Ik ben super trots op het team."

Na Londen 2012 is het de tweede keer dat de nationale vrouwenhockeyploeg, ook wel bekend als de Red Panthers, naar de Olympische Spelen mag.

Barbara Nelen opende de score net voor het einde van het eerste kwart (15e). Vier minuten later zette Tessa Howard de 1-1 ruststand op het bord. Op een strafcorner bracht Stephanie Vanden Borre de Panthers terug op voorsprong. Dat gebeurde met een gelukje. De bal was via de arm van Alix Geniers in doel verdwenen, maar de Britten treuzelden te lang om protest aan te tekenen.

Vijf minuten voor tijd verdubbelde Justine Rasir de Belgische voorsprong, maar Elena Rayer (57e) maakte het op een strafcorner alsnog spannend.

Net naast de kwalificatie

Zoals gezegd waren de Panthers er één keer eerder bij op de Spelen. In 2012 werden ze in Londen in de groepsfase na drie nederlagen en twee gelijk spelen zesde en laatste, waarna ze in een duel om de elfde plaats wel nog wonnen van de Verenigde Staten .

Bij de vorige twee Olympische Spelen grepen de Belgen net (beide keren in een shoot-out) naast de kwalificatie.

De Britten nemen het zaterdag om het derde en laatste ticket voor de Spelen op tegen Ierland (FIH-13), dat donderdag in een shoot-out met 3-0 verloor van Spanje (FIH-8). Spanje en België spelen zaterdag nog een prestigeduel om toernooiwinst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Red Panthers , Olympische Spelen Parijs , Hockeyvrouwen , hockey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni