Jouw vraag

BIG CITY. Muurklimmen is een Brusselse uitvinding

Maya Callizaya
© BRUZZ
30/05/2024

Muurklimmen is vandaag razend populair. Ons land telt steeds meer klimzalen en klimclubs, maar wist u ook dat de sport Brusselse wortels heeft?

Voor we de klimgeschiedenis induiken: een klimmuur is een muur die enkel en alleen gebouwd is met het doel om beklommen te worden. Als zo'n muur in een aparte ruimte staat, spreken we van een klimzaal.

"Is muurklimmen ontstaan in Brussel?"

Steven uit Schaarbeek

De eerste klimmuur ter wereld kwam er dankzij koning Leopold III. Hij was, net als zijn vader, een enthousiaste bergbeklimmer, maar hield die hobby graag verborgen voor de buitenwereld om privacyredenen. Daarom liet hij in 1937 een zes meter hoge klimmuur uit beton bouwen in de tuin van het koninklijk domein van Stuyvenberg in Laken.

De muur was bedoeld voor eigen gebruik en bleef lange tijd een goed bewaard geheim. Hij staat er nog steeds en is in goede staat, maar hem bezoeken kan helaas niet.

(Lees verder onder de foto)

1892 BIG CITY Klimmuur Leopold

Thibaut Debelle

| In het koninklijk domein Stuyvenberg in Laken liet Leopold III een klimmuur bouwen.

Niet alleen de eerste klimmuur, maar ook de allereerste klimzaal ter wereld bevindt zich in Brussel: Terres Neuves, in het centrum van de stad.

De zaal kwam er op initiatief van Marc Bott en zijn partner Isabelle Dorsimond, beide rotsklimmers die ook in de koude wintermaanden wilden trainen. In de jaren tachtig hielpen ze Pierre D'haenens – ook een Brusselaar – met de ontwikkeling van de artificiële klimmuur zoals we die nu nog altijd kennen. De houten panelen met verplaatsbare kunstgrepen worden vandaag algemeen gebruikt.

Er werd in landen als Frankrijk en Groot-Brittannië al eerder geëxperimenteerd met klimwanden en kunstgrepen, maar de moeder van de moderne klimmuur zag het levenslicht wel degelijk in onze stad, alvorens ze de wereld zou gaan veroveren.

(Lees verder onder de foto)

20240530_TERRESNEUVES.jpg

BRUZZ

| Terres Neuves is de eerste klimzaal ter wereld.

Wereldkampioene

Het was eind 1986 dat de drie Brusselse pioniers beslisten om samen met enkele vrienden een vervallen schoenenfabriek om te bouwen tot een klimzaal. Aanvankelijk had de ruimte meer weg van een werf. De installatie van de panelen gebeurde stuk per stuk, alles gebeurde in eigen beheer.

Na een tijdje vroegen ze lidgeld aan bevriende klimmers en zo geschiedde: Terres Neuves, de eerste klimzaal ter wereld, opende haar deuren voor het publiek op 16 mei 1987. Hun systeem vond vrij snel navolging. Mede dankzij de geboorte van Terres Neuves en de extra trainingen werd Isabelle wereldkampioene snelheidsklimmen in 1989 en 1991.

Ondertussen werd de klimsport steeds populairder en sinds 2020 is het zelfs een olympische discipline. Drie keer raden wie de leverancier is van de grepen op de olympische klimmuren? Jawel, opnieuw een Brusselaar.

Muurklimmen is dus een Brusselse uitvinding, want zowel de eerste klimmuur als de eerste klimzaal ter wereld is hier ontstaan. De muur kwam er in Laken dankzij Leopold III en klimzaal Terres Neuves ontstond vijftig jaar later in het centrum van de stad.

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Sport , Big City , Terres Neuves , muurklimmen , Koning Leopold III

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni