Brusselse titelstrijd

Daar sta je dan, als Union-supporter

Toon Hendrikx
02/04/2024

| Noah Sadiki van Union kan de teleurstelling niet wegsteken tijdens de match tegen KRC Genk.

Daar sta je dan, als Union-supporter. De Champions play-offs zijn een dag oud en de voorgift op stadsrivaal Anderlecht is al tot nul herleid. Paars-wit komt dan weer als overwinnaar uit het openingsweekend van de play-offs. Het zal toch weer niet waar zijn voor geel-blauw?

Union raast al drie seizoenen op rij als een dolleman door de reguliere competitie. Zowat alles en iedereen bijt z'n tanden stuk op de stugge ploeg uit Vorst. Al drie jaar is het moeilijk scoren tegen Union, terwijl de geel-blauwe aanvalslinie doelpunt na doelpunt scoort. Kortom, het is al drie jaar fijn om Union-supporter te zijn.

Tot de play-offs beginnen dan toch. We willen niet vooruit lopen op de feiten, maar na één speeldag is de voorsprong die Union in de reguliere competitie bij elkaar gevoetbald heeft, al helemaal verdwenen. Alles is te herdoen. Nu ja, Union heeft nog een half puntje voorsprong op Anderlecht. Een miniem verschil dat op het einde van de rit het verschil zou kunnen maken. Maar als je een heel seizoen lang de beste bent, mag je daar als Unionist niet tevreden mee zijn.

Formule

Het is even oud als de play off-formule zelf: de ploeg die als leider de eindstrijd ingaat, klaagt steen en been over de halvering van de punten. Union (voorlopig) niet. In het zuiden van Brussel spelen ze nog altijd met de borst vooruit, klagen over de speelformule is niet aan de mannen van Alexander Blessin besteed. Maar zal dat ook zo zijn als Union volgende week niet wint tegen Cercle Brugge en het over twee weken Anderlecht in de ogen kijkt?

Anderlecht zit daarentegen op rozen na de zuinige overwinning tegen een tienkoppig Antwerp. Geen gallery play, wél sluw counteren.

Anderlecht zit daarentegen op rozen na de zuinige overwinning tegen een tienkoppig Antwerp. Geen gallery play, wél sluw counteren. Een formule die de doorsnee Anderlecht-supporter misschien niet meteen na aan het hart ligt, maar je wint er wel wedstrijden (en kampioenschappen?) mee. René Weiler wist dat ook al.

Spannend

Wat er ook van zij, de titelstrijd is er na de eerste speeldag van de Champions play-offs wel spannender op geworden. Met elk 35 punten voeren Union en Anderlecht broederlijk naast elkaar de rangschikking aan. Eerste achtervolgers Club Brugge en KRC Genk volgen al op acht punten, alles wijst in de richting van een Brusselse landskampioen.

Op 14 april is het zo ver. Dan speelt Anderlecht thuis tegen Union en zal de titelstrijd pas écht losbarsten. Ontglipt de titel Union voor het derde jaar op rij? Kan Anderlecht zichzelf na zeven magere jaren nog eens tot landskampioen kronen? Op zondag 26 mei weten we het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Union, RSCA, Champions play-offs, titelstrijd

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni