28 februari 2024: Union wint van Brugge halve finale Beker van België. Spelers vieren na de wedstrijd in het Dudenpark met de supporters van Union Bhoys. Voortaan: Cameron Puertas en Mohamed Amoura

| 28 februari 2024: Union plaatst zich voor de finale van de Beker van België na een zege tegen Club Brugge. Spelers vieren na de wedstrijd in het Dudenpark met de supporters van Union Bhoys. Vooraan: Cameron Puertas en Mohamed Amoura.

Datum bekerfinale Union ligt nog niet vast

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
29/02/2024

Feest in het Dudenpark, na de 2-0 in de halve finale tegen Club Brugge woensdagavond. Na 110 jaar mag Union nog eens uitkijken naar een bekerfinale. Of die, zoals gepland, op 9 mei gespeeld wordt, hangt af van het Europese Union-verhaal. "Dit wordt potentieel onze grootste thuiswedstrijd in de laatste veertig à vijftig jaar."

Na de kopbalgoal van invaller Ross Sykes in de 94ste minuut barstte woensdagavond een ongekend feest los in het Joseph Mariënstadion. Union won de halve finale van de beker van België thuis tegen Club Brugge met 2-0. Ook de spelers hebben de zege gevierd, al zijn de ogen nu weer gericht op de snel naderende duels tegen OHL in de Belgische competitie, komende zaterdag, en tegen Fenerbahçe volgende week donderdag in de Conference League.

"De spelers zijn nog even blijven plakken in de kleedkamer, maar iets na middernacht waren ze al quasi allemaal richting bed vertrokken," zegt Union-woordvoerder Maarten Verdoodt. "Sinds 11 uur is de training alweer begonnen en vrijdag staat er opnieuw een sessie op het programma."

Voor de club staat er naast de bekerfinale nog heel wat op het spel. Met nog drie wedstrijden te gaan in de reguliere competitie heeft leider Union een voorsprong van acht punten op Anderlecht. Voor het derde seizoen op rij kan de ploeg van Sint-Gillis Belgisch kampioen worden. Daarnaast speelt Union ook nog Europees voetbal, na de verrassende zege vorige donderdag in Frankfurt. Volgende week ontvangt Union het Turkse Fenerbahçe, tweede in de Süper Lig.

Finale op Hemelvaart?

Ongetwijfeld kijken de Unionisten nu wel al uit naar de finale van de beker van België tegen Antwerp of KV Oostende. Die staat in principe gepland op 9 mei, al ligt die datum nog niet vast. "De datum moet nog definitief worden bepaald worden, omdat we nog actief zijn in Europa," aldus Verdoodt. "Het zou heel straf zijn als we tegen Fenerbahçe kunnen winnen, maar in dat geval komen er nog zeker twee matchen bij in de Conference League."

b5387d7d-photonews11079397-285.jpg

| Verdediger Ross Sykes viert zijn doelpunt.

Als Union zou doorstoten tot de halve finales zal de Belgische bekerfinale inderdaad niet op Hemelvaart gespeeld kunnen worden zoals. Wie de finale van de Conference League in Athene mag spelen wordt uitgemaakt op donderdag 2 en 9 mei. Voor de achtste finale volgende week donderdag zijn er trouwens nog tickets beschikbaar.

Thuismatch

Op de ticketverkoop voor de finale van de beker van België is het dan weer even wachten. De clubs zullen instaan voor de ticketing, maar wanneer die van start gaat en hoeveel tickets beschikbaar zullen zijn voor de Union-supporters is nog niet duidelijk. Vermoedelijk zal de ticketverkoop in verschillende fases plaatsvinden, met een voorrang voor de abonnees en vervolgens de clubleden.

"Over twee weken hebben we over het organisatorische aspect een meeting met de Pro League. Hoeveel tickets we krijgen, zal afhangen van die vergadering. In ieder geval gaat zo een finale gepaard met een fandorp en activiteiten voor de fans voor de wedstrijd. Dit wordt potentieel onze grootste thuiswedstrijd in de laatste veertig à vijftig jaar, toen er nog meer dan 20.000 mensen in het Dudenpark konden."

Thuiswedstrijd, want het Koning Boudewijnstadion is nog geen tien kilometer verwijderd van de uitvalsbasis in het Dudenpark. Bovendien speelde Union er zijn thuiswedstrijden van 2016 tot 2018 door werken in het Mariënstadion, dat toen niet conform de moderne maatstaven was. "Met de organisatie van matchen in een stadion dat niet van ons is, hebben we heel wat ervaring nu. Zeg maar het meeste ervaring van alle clubs ondertussen," aldus Verdoodt nog.

cd325170-photonews11079397-263.jpg

| Supporters van Union tijdens de match woensdagavond.

Vorig seizoen heeft Union zijn Europese thuiswedstrijden van de groepsfase in Leuven afgewerkt, omdat het Joseph Mariënstadion niet voldoet aan de UEFA-normen. Dit seizoen speelt het de Europese thuiswedstrijden in het Lotto Park van RSC Anderlecht en de kans bestaat dat het volgend seizoen de Europese wedstrijden in het stadion van Oostende zal spelen. Ondertussen blijft de zoektocht naar een plek voor een nieuw stadion moeizaam verlopen.

Eerste bekerfinale in 110 jaar

Hoe dan ook is het voor Union de eerste keer in 110 jaar dat het de finale van de beker van België mag spelen. Op 17 mei, enkele maanden voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, won het in het Ganzenvijverstadion in Ukkel de finale tegen FC Brugeois, de voorloper van het Club Brugge dat door Union woensdagavond werd uitgeschakeld.

Voor een publiek van amper 4.000 man scoorde Achille Meyskens toen drie keer voor Union. Of de club de nabestaanden van de winnende ploeg van 1914 zal uitnodigen? "Dat is een heel goed idee, we gaan dat bekijken," zegt Verdoodt nog, "maar eigenlijk hoort iedereen die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de club die finale mee te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Vorst , Sport , Union Saint-Gilloise , Croky Cup , Beker van België

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni