| Doelman Schmeichel, verdediger Sardella, scheidsrechter Verboomen en Genk-speler Heynen tijdens de veelbesproken wedstrijd tussen Anderlecht en RC Genk, december 2023.

Evocatiecommissie ziet geen fouten in zaak Anderlecht-Genk, stap dichter bij herspelen

© Belga
22/02/2024

De Evocatiecommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft donderdag beslist dat er geen fouten zijn gebeurd in de behandeling van de zaak Anderlecht - Racing Genk. Anderlecht trok met twee argumenten naar die commissie, maar beiden werden afgewezen. Het herspelen van de match lijkt nu een stap dichter te komen, al heeft paarswit wel nog een procedure bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) lopen.

Anderlecht won op 23 december met 2-1 van Genk, maar Genk wil de match herspelen omdat bij het beoordelen van een controversiële penaltyfase de regels foutief toegepast werden. In eerste instantie vingen de Limburgers bot bij het Professional Referee Department (DRP), maar de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal oordeelde op 26 januari dat de wedstrijd wel herspeeld moet worden.

De Evocatiecommissie, vergelijkbaar met het hof van cassatie, kan beslissingen van bondsinstanties vernietigen. Anderlecht bracht ten eerste aan dat er geen interne regel was die het DRP het recht gaf om te oordelen, maar de commissie zag in het reglement wel een lijn tekst die de commissie bevoegd maakte.

Zorgvuldigheidsplicht

Tegelijk vond Anderlecht dat het DRP überhaupt de beslissing van de scheidsrechter niet mocht overrulen, maar de commissie wees erop dat de zorgvuldigheidsplicht van de arbitrage niet gevolgd werd. Op die manier was er wel een reden om in te grijpen.

Het verdict van het BAS wordt op 5 maart verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht , Anderlecht-RC Genk, Herspelen, Nathan Verboomen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni