26 mei 2024: Lorin Parys, CEO van de Pro League, na de Champions' Play-Off match tussen Club Brugge en Cercle Brugge, waarbij Club Brugge zich tot landskampioen 2023-2024 kroonde.

PhotoNews

| 26 mei 2024: Lorin Parys, CEO van de Pro League, met de trofee voor Club Brugge als landskampioen 2023-2024.

Gaat de puntenhalvering op de schop? Pro League beslist vandaag over competitieformat

© Belga
20/06/2024

De Belgische profploegen krijgen een laatste kans voor een vernieuwing van het competitieformat. Daarbij wordt beslist of de puntenhalvering op de schop gaat, en of de Champions Play-Offs met 4 of met 6 gespeeld wordt.

Te veel wedstrijden aan de ene kant, te weinig met inzet aan de andere kant. De (onder)druk op de kalender was de grootste breuklijn tussen de profclubs.

Voor de ploegen die Europees spelen, is het huidige format, met veertig Belgische competitiewedstrijden, te intensief door de vernieuwing van de Europese competities. Die levert minstens acht in plaats van zes wedstrijden op in de groepsfase.

Twee weken geleden had er gestemd moeten worden over een competitie met zestien, een Champions play-Off met vier zonder puntenhalvering en een knock-outtoernooi in de Europe play-off. Een tweederdemeerderheid werd niet gevonden, en dus gingen Lorin Parys en de clubbestuurders terug naar de tekentafel.

Een nieuwe optie is dan toch play-offs bovenaan met zes, weer zonder puntenhalvering. Die lijkt in een nieuw format zeker verdwenen. Daarbij hoort ook een Europe play-off, met poules die uitmonden in barragewedstrijden.

De laatste optie is terug naar achttien ploegen, zonder play-offs, maar met barrages voor de Europese tickets. De spanning op het einde van het seizoen moet de competitie een jaar lang spannend houden.

De play-downs met vier lijken in elk scenario verleden tijd. In elk geval tikt de klok, want op 30 juni moet de Hoge Raad het format voor 2025-2026 goedkeuren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni