Belga

| Alexander Blessin na afloop van de gewonnen bekerfinale tegen Antwerp op Hemelvaartsdag.

Hoe titelrace straks ook afloopt, voor Alexander Blessin blijft seizoen uitzonderlijk

© Belga - BRUZZ
26/05/2024

De Jupiler Pro League kent zondagavond zijn ontknoping. Op de slotspeeldag in de Champions' Play-off staan Club Brugge-Cercle Brugge, Union-RC Genk en Antwerp-Anderlecht op het programma. De voorsprong van blauw-zwart lijkt comfortabel. Union en Anderlecht moeten rekenen op een enorme misstap van de leider uit Brugge om nog te mogen vieren.

Zelden zal een ploeg met een betere uitgangspositie aan de ultieme speeldag begonnen zijn als Club Brugge zondagavond. Het heeft voldoende aan een punt in de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge om de champagne te mogen ontkurken. Het Union van Alexander Blessin moet als voorlopige nummer twee hopen op een nederlaag van Club en een zege van zijn team tegen Racing Genk om alsnog het kampioenschap te pakken. Anderlecht kan pas de titel vieren als Club Brugge verliest, het zelf wint en Union geen drie punten pakt.

Blessin beloofde op de persconferentie van vrijdag in elk geval er alles aan te doen wat in zijn macht ligt. Maar het eindresultaat zal de positieve balans niet overschaduwen. "Of we nu derde, tweede of eerste eindigen: het seizoen was uitzonderlijk", vertelde Blessin.

"Wat er ook gebeurt, het was een heel mooi seizoen en het laatste resultaat zal mijn kijk daar niet op veranderen", vervolgde hij. Union domineerde de competitie voor een groot deel van het seizoen. "We hebben de 'opgejaagde' positie afgestaan aan Club Brugge, maar ik denk dat het beter is om je lot in eigen handen te hebben", betreurde Blessin. "We zien wel hoe het afloopt."

Genk, de laatste tegenstander van zondag in het Dudenpark, wist in twee van de drie eerdere ontmoetingen dit seizoen tegen Union te triomferen. "We hebben wat problemen gekend tegen hen", gaf Blessin toe. "We spelen evenwel in ons stadion, in de laatste match van het seizoen. We hebben de kans om iets te winnen, en zij ook. De drie wedstrijden kondigen zich aan als spannend."

Kevin Rodriguez is de enige afwezige in de selectie bij Union. Wat Koki Machida betreft, wordt de beslissing genomen "tijdens de laatste training".

20240526_RIEMER_VANDENHAUTE.jpg

Belga

| Brian Riemer verlaat het veld na de verloren topper Club Brugge en schudt de hand van voorzitter Wouter Vandenhaute.

'Zaak om gefocust te blijven'

Paars-wit heeft niets meer in eigen handen en moet dus in de eerste plaats zelf winnen op bezoek bij de uittredende landskampioen, die enkel nog voor de eer speelt.

"Het duurde langer dan normaal om van die klap tegen Club Brugge te herstellen", gaf Anderlecht-coach Brian Riemer op de laatste persconferentie toe. "Dat was de beslissende wedstrijd dit seizoen en het liep uit op een hele grote teleurstelling."

Maar volgens Riemer is het seizoen nog niet gedaan. "Ook al hebben we het niet meer in eigen handen, we kunnen nog eerste, tweede of derde worden. Kijk maar naar vorig jaar, toen er in de laatste vijftien minuten drie verschillende kampioenen waren. Het is dus zaak om gefocust te blijven."

Na de nederlaag kreeg Riemer heel wat kritiek van analisten te slikken. "Ik denk niet dat dit het juiste moment is om terug te blikken op het seizoen", repliceerde Riemer op de toegenomen twijfels. "We zitten nog in de titelrace en daarom wil ik nu niet evalueren. Laat ons dat na het seizoen doen. Wat die kritiek betreft: iedereen mag van mij zijn mening hebben. Ik kan daar mee leven. Ik focus me op mijn job, op de doelen die we hebben en de prestaties. Aan al die opinies spendeer ik mijn tijd niet."

Riemer wees er nog eens op dat hij op aanvallend vlak vaak moest wisselen dit seizoen, "en dan verlies je structuur". Volgens de Deen miste Anderlecht op belangrijke momenten ook belangrijke spelers. "Tegen Club waren Thorgan Hazard, Jan Vertonghen en Thomas Delaney er niet bij. Met hen erbij was het toch een andere wedstrijd geweest."

De 45-jarige Riemer heeft nog een contract tot medio 2026 in Brussel en zal meer dan waarschijnlijk ook volgend seizoen nog de hoofdtrainer zijn. "Als je het me nu vraagt, zeg ik ja. Dat ik komend seizoen hier nog de trainer zal zijn", aldus Riemer. "Maar dat hangt natuurlijk niet alleen van mij af. Ik denk dat we een goeie basis gelegd hebben voor de toekomst. Vergeet ook niet waar we vandaag komen. Vorig seizoen eindigden we op de elfde plaats en in het tussenseizoen hebben we twaalf transfers moeten doen. De eerste stappen zijn gezet en niet alles kan meteen perfect zijn. Dit zal tijd vragen. Een snelle oplossing is er gewoon niet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Vorst , Sport , Union Saint-Gilloise , RSC Anderlecht , Brusselse titelstrijd , Club Brugge

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni