| Anderlecht-doelman Schmeichel en Genk-kapitein Heynen in overleg met ref Verboomen over de veelbesproken penaltyfase

Meer slecht nieuws voor RSC Anderlecht: wedstrijd tegen Genk moet worden herspeeld

© Belga - BRUZZ
26/01/2024
Updated: 26/01/2024 18.21u

Het is niet de week geworden van RSC Anderlecht. Na de uitschakeling in de kwartfinales van de Beker van België, donderdagavond tegen stadsgenoot Union, besliste de disciplinaire raad van de voetbalbond vrijdagnamiddag dat de wedstrijd tusssen RSCA en RC Genk moet worden herspeeld. Anderlecht verklaarde vrijdagavond, via zijn raadsman, wel in beroep te zullen gaan tegen deze beslissing.

De competitiewedstrijd van eind december tussen RSC Anderlecht en KRC Genk zal dan toch opnieuw gespeeld moet worden. Dat deelde de Koninklijke Belgische Voetbalbond vrijdag mee. In eerste instantie ving Genk bot bij het Professional Referee Department, maar in beroep kreeg het wel gelijk van de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal.

Genk had een klacht ingediend na een controversiële penaltyfase in de wedstrijd op verplaatsing bij Anderlecht (2-1 zege voor RSCA). De Limburgers wilden de match herspelen nadat een penalty van Genk niet hernomen werd, volgens de club omdat de scheidsrechters het reglement niet genoeg kenden.

Yira Sor scoorde daarbij in tweede instantie voor Genk, maar stond te vroeg in de zestien. Daarom gaf scheidsrechter Nathan Verboomen een onrechtstreekse vrije trap aan Anderlecht. De bal had echter opnieuw op de stip gemoeten, omdat ook Yari Verschaeren (Anderlecht) al in de zestien stond.

Niet gezien

VAR Jan Boterberg vertelde nadien meerdere keren dat hij vergeten was te kijken naar spelers van Anderlecht ("Ik heb me enkel op speler Sor gefocust"), hoewel de positie van Anderlecht-spelers ook relevant was voor de beoordeling van de situatie. Foute toepassing van de regels dus. Had hij wel gekeken naar thuisspelers, en Verschaeren daarbij niet gezien, dan zou de wedstrijd niet herspeeld moeten worden.

Daarnaast werd er ook in de communicatie van de wedstrijdleiding gedebatteerd over "deelname aan het spel" in het beoordelen van de fase. Dat is voor dit deel van het reglement, rond al dan niet hernemen van penalty's, niet relevant. Ook daar dus een fout beoordelingscriterium, meent de Raad.

Wanneer de wedstrijd herspeeld moet worden, zegt de DRP niet. Het doet ook geen uitspraak over de schorsingen die Genk-spelers opliepen tijdens de wedstrijd, en zegt daarvoor niet bevoegd te zijn. Een mail van de bondsadministratie zou in dat geval wel al opheldering gebracht moeten hebben.

'Verbijsterend'

Tegenover HLN verklaart advocaat Walter Damen intussen dat Anderlecht ontdaan is door de beslissing. "Dit is verbijsterend", aldus Damen, die als raadsman voor de Brusselse club optreedt in dit dossier. "Wat de Disciplinaire Raad hier eigenlijk zegt is dat elke fout van een scheidsrechter, vanaf nu sowieso gesanctioneerd kan worden met een fout tegen het spelreglement. En dat alle scheidsrechters eigenlijk maar beter veel meer tijd moeten nemen alvorens ze een beslissing nemen op het veld.”

Anderlecht kondigt aan zeker in de beroep te zullen gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, RSC Anderlecht , KRC Genk, Koninklijke Belgische Voetbalbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni