Jongeren leven zich uit op het nieuwe sportterrein.

Nieuw sportterrein ingehuldigd aan Anderlechtsepoort: ‘Stap in de goede richting’

NLS
12/05/2024

Stad Brussel heeft dit weekend een nieuw sportterrein ingehuldigd, vlakbij de Anderlechtsepoort. Dat moet helpen een antwoord te bieden op de vraag naar sportinfrastructuur in de Vijfhoek. Buurtbewoners vinden het ook een stap in de goede richting, al zouden er volgens sommigen onder hen nog bijkomende maatregelen getroffen mogen worden. “Er is nog altijd veel overlast van sluikstorters.”

Zaterdagnamiddag huldigde de Stad Brussel het nieuw sporterrein in op Zuidlaan nummer drie, net achter de uitgang van het Riolenmuseum. “De nood aan sportinfrastructuur is heel groot in de stad, zeker in de Vijfhoek”, zegt schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo). “Daar hebben we als bestuur al op ingezet, denk maar aan de nieuwe sportzaal in de Marollen en het terrein in de Lakense Modelwijk. Zulke terreinen vergroten in eerste instantie het aanbod voor de Brusselaars om aan sport te doen in de openbare ruimte. Maar ze fungeren ook als ontmoetingsplek, wat de sociale cohesie in de wijken ten goede komt.”

Tijdens de Zuidfoor zal het sportterrein aan de Anderlechtsepoort wel even verdwijnen. “Maar dankzij de bijzondere constructiewijze kan het snel en eenvoudig teruggeplaatst worden”, legt Hellings uit.

Marouane, die op enkele minuten van het nieuwe sportveld woont, is alvast tevreden met het initiatief. Samen met andere jongeren kwam hij het voetbalterrein uittesten voor, tijdens en na de inhuldiging. “Hier was al wel een sportveldje, maar dat lag er maar verwaarloosd bij. Van sporten was geen sprake, want soms lagen er mensen te slapen. Daarom kwam ik er niet vaak.”

Met een gretige blik laat Marouane zijn blik glijden over het nieuwe terrein. "Dit pleintje zorgt voor meer kleur in de wijk. Ik vermoed dat heel wat jongeren hun weg wel zullen vinden naar deze leuke plek, ideaal om af te spreken en te sporten.”

2024-05-11-nieuw sportterrein Anderlechtsepoort 2

De jongeren zijn alvast tevreden met het nieuwe sporterrein. "Het nieuwe terrein ziet er heel goed uit. Het zorgt voor meer kleur in de wijk."

Zwerfvuil

Toch valt er op deze zaterdagnamiddag ook enige kritiek te horen op het stadsbestuur. Zo spreken enkele buurtbewoners zich uit over het aanhoudende zwerfvuil, voornamelijk tussen de geparkeerde wagens op de middenberm van de Poincarélaan. BRUZZ kon ter plaatse vaststellen dat er inderdaad heel wat afval ligt, van achtergelaten zakjes huisvuil tot gebroken glazen flessen en grof vuil, zoals versleten zetels en banken.

Daar zou ook het nieuwe sportterrein al mee te kampen hebben gehad. “Het nieuwe complex staat al bijna klaar sinds de herfst van vorig jaar”, zegt Stijn, die al enkele jaren in de buurt woont. “Naast kinderen en jongeren die door de werfhekken slopen om er te spelen, zagen we er de voorbije maanden vaak sluikstorters en vandalen aan het werk, net als op andere plekken tussen de Hallepoort en de Ninoofsepoort.”

Ook tijdens de inhuldiging dumpten twee mensen enkele zwarte zakken huisvuil naast een boom achter het terrein - zo aanvaard lijkt de plaats als afvalplek. “Sinds de covidperiode is de overlast van sluikstorters alleen maar verergerd”, gaat Stijn verder. Ook de problemen rond wildparkeren en druggebruik zouden blijven aanhouden. "Heel jammer, want het is een wijk met veel potentieel. Alleen lijkt het alsof het beleid er enkel tijdens de Zuidfoor aandacht voor heeft.”

2024-05-11-nieuw sportterrein Anderlechtsepoort 3 vuilnis

De zakken huisvuil die gedumpt werden tijdens de inhuldiging van het sportterrein.

Kleine investeringen

Zo suggereren de buurtbewoners informatieborden te plaatsen om sluikstorten te ontraden, of een grotere politieaanwezigheid. "We beseffen dat oplossingen op lange termijn veel tijd en middelen vragen. Maar wat we nu eisen, lijken ons kleine investeringen."

Desondanks ziet Stijn weinig verandering. "Enkel tijdens de Zuidfoor zien we regelmatig patrouilles".

Hellings geeft aan de problemen te erkennen. “Als stad weten we dat er op vlak van mobiliteit en onveiligheid uitdagingen zijn in de wijk. Het sportveld is wat ons betreft een eerste stap in de goede richting." Hoe meer mensen het gebruiken als ontmoetingsplek, hoe beter de sfeer en het veiligheidsgevoel in de wijk, stelt de schepen. "Dat zien we ook op andere plaatsen waar een sportterrein werd ingericht, zoals op de Nieuwe Graanmarkt en in de Modelwijk.”

De schepen geeft wel aan dat er op lange termijn samen met het Brussels gewest aan een oplossing moet gewerkt worden voor de hele laan. Alleen blijft de vraag wanneer die er zal komen. “We hebben recent de gewestelijke richtlijnen ontvangen rond de vernieuwing van de wijk”, zegt Hellings nog. “Daar zullen we mee aan de slag gaan. Maar eerst moeten de werken aan het Zuidpaleis, in kader van metro 3, afgrond zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sport , Veiligheid , Anderlechtsepoort , Poincarélaan , Benoit Hellings

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni