Longread

Onzichtbare eigenaar, blessures en ‘gelaten indruk’ bij spelers: RWDM cruiset naar crisis

JB
© BRUZZ
18/01/2024

| RWDM ging in de kwartfinales van de Belgische beker pijnlijk de boot in bij tweedeklasser KV Oostende

Na een 9 op 30 in de competitie en een blamerende bekeruitschakeling tegen het zinkende KV Oostende duikt RWDM met kopzorgen de belangrijkste weken van het voetbalseizoen in. Als de prestaties straks niet crescendo gaan, wordt eigenaar én opperbevelhebber John Textor ongetwijfeld opnieuw met de vinger gewezen. "Het gros van de transfers bestaat momenteel uit restjes van andere clubs die Textor in handen heeft."

Bijna dag op dag twee jaar geleden zat John Textor broederlijk naast ex-RWDM-voorzitter Thierry Dailly om de deal rond de overname van de Brusselse traditieclub te beklinken.

“Er was meteen een klik”, klonk het destijds bij een trotse Dailly. De ambitie van het duo was zonneklaar: terugkeren naar de hoogste klasse van het Belgisch voetbal.

Nog geen vijfhonderd dagen later was het al zover. Textor mocht van zijn eerste succes proeven als eigenaar, Dailly had het haast ondenkbare geflikt: de onvoorstelbare verrijzenis van 'zijn' RWDM.

Mannetjes van Textor

En toen veranderde alles. Textor wees Dailly tegen de achtergrond van een openlijke vete tussen beide figuren de deur en zette naast de pet van eigenaar ook die van voorzitter op. Coach Vincent Euvrard werd bedankt voor bewezen diensten, Textor zette ‘zijn mannetjes’ op sleutelfuncties in de club.

‘Zijn mannetjes’, dat zijn namen uit het netwerk van Textor. De Amerikaan is immers ook hoofdaandeelhouder bij zevenvoudig Frans kampioen Lyon en het Braziliaanse Botafogo uit Rio de Janeiro. Ook bij de Engelse eersteklasser Crystal Palace zit hij aan de knoppen, weliswaar als minderheidsaandeelhouder.

Lees verder onder de foto.

John Textor, de Amerikaanse investeerder en eigenaar van RWDM, en voorzitter Thierry Dailly, op 13 mei 2023, meteen na het behalen van het kampioenschap in 1B en de bijhorende promotie naar eerste klasse

| John Textor en Thierry Dailly net voor de wedstrijd die RWDM in mei 2023 de promotie naar eerste klasse bezorgde.

RWDM begon met de Braziliaanse coach Claudio Caçapa aan het seizoen van de comeback, geflankeerd door Anderson Valiñas en clubicoon Igor De Camargo. Caçapa kwam over van Botafogo. Ook kersvers ceo Gauthier Ganaye stond al in het telefoonboekje van Textor.

Die formule leek oorspronkelijk haar vruchten af te werpen. Le nouveau RWDM begon vrij sterk aan het seizoen. Een 11 op 21 dankzij zeges tegen OH Leuven, KV Mechelen en Cercle Brugge, naast puntendelingen op het veld van Standard en Antwerp. Allesbehalve slecht voor een promovendus.

Lappenmand

“Maar het viel al snel op dat het vooral de transfers waren die niet uit het netwerk van Textor kwamen die rendeerden”, vertelt RWDM-watcher Filip Van der Elst aan BRUZZ. “Helaas zijn enkelen van hen, samen met andere belangrijke spelers, ook nog eens in de lappenmand beland.”

Denk aan namen zoals Alexis De Sart, de onbetwiste metronoom op het middenveld, of rechtsback Sambu Marsoni. Kylian Hazard kwam zelfs nog niet in actie dit seizoen. En ook sterkhouders Florian Le Joncour en Mickaël Biron waren lang out, al maakten beiden woensdagavond hun wederoptreden.

“Het probleem is dat de kern te smal is om de leemte die zulke spelers achterlaten op te vullen”, zegt Van der Elst. “Bovendien zit je ook met spelers die eerder dit seizoen goed presteerden, maar nu op een onaanvaardbaar niveau voetballen. En het lijkt alsof de trainer op tactisch vlak te weinig flexibiliteit kan tonen. Er zit niet genoeg visie in.”

'De fans vrezen meer en meer dat RWDM een satellietclub van Botafogo aan het worden is'

Filip Van der Elst, RWDM-watcher

BRUZZ-redacteur Filip Van der Elst

‘Leergeld'

Uiteraard zijn blessures grotendeels te wijten aan brute pech. Toch lijkt Textor niet meteen werk te maken van transfers die de RWDM-fan hoopvol moeten stemmen.

“Er zijn tot nu toe enkel een paar nieuwe namen uit Brazilië naar Molenbeek verhuisd”, aldus Van der Elst. “Eén spits en twee verdedigers, Braziliaanse huurlingen van Botafogo die nog leergeld moeten betalen en vooral veel aanpassingstijd nodig hebben. De transferpolitiek zorgt voor onevenwicht in de ploeg. De fans vrezen meer en meer dat RWDM een satellietclub van Botafogo aan het worden is.”

Bovendien lijkt het vooral Textor te zijn die, weliswaar vanop afstand, de touwtjes in handen heeft. “Er zit weinig structuur in de club”, betreurt Van der Elst. “Er zou toch een zekere autonomie moeten zijn voor de bestuursleden die in Brussel de club moeten vormgeven. Maar de ceo heeft blijkbaar erg weinig beslissingsbevoegdheid en bij rekruteringshoofd Tom Chambers (die aan het hoofd staat van het inkomend transferverkeer, red.) blijft het stil.”

Investeerders geruststellen

Ondertussen sijpelen meer en meer berichten binnen over de moves van Textor bij de andere clubs waar hij de plak zwaait.

Zo kwam naar buiten dat Eagle Football Holdings, het bedrijf waarmee Textor zijn voetbalimperium uitbouwt, van plan is om 300 miljoen dollar (zo'n 276 miljoen euro) op te halen op de obligatiemarkt, in een poging om het geplaagde Lyon weer financieel gezond te maken.

Verder is de verkoop van het in de Verenigde Staten gevestigde vrouwenteam van Lyon rond, en zoekt Textor een investeerder om mee te stappen in het beheer van de geplande polyvalente arena van de Franse club.

Die bewegingen zouden investeerders binnen zijn holding moeten geruststellen, waar het afgelopen zomer wat rommelde. Tegelijkertijd zou Textor ook aan het bekijken zijn of hij zijn zitje in het bestuur van Crystal Palace wil verstevigen, of zijn aandelen net gaat verkopen. De Amerikaan heeft er 44 procent van de aandelen, maar moet in de bestuursvergadering telkens de duimen leggen voor de drie andere eigenaars.

Lees verder onder de foto.

Mickaël Biron van RWDM heeft gescoord in Leuven (OHL-Leuven, augustus 2023)

| Mickaël Biron viert samen met de fans van RWDM in de zege tegen OH Leuven

'Feeder team'

De vraag is wat die ontwikkelingen betekenen voor RWDM. Het is geen geheim dat Textor de club deels ziet als een pragmatische schakel in zijn voetbalnetwerk, hoewel hij de functie als satellietclub ontkent.

Maar Textor kan er niet omheen dat ons land over soepele regels beschikt rond buitenlandse voetballers, waardoor het gunstig is voor Textor om jonge buitenlandse talenten in Brussel te stallen vooraleer ze de stap wagen naar Zuid-Londen (Crystal Palace) of Zuid-Frankrijk (Lyon).

Voetballers buiten de EU kunnen hier immers aan relatief lagere lonen dan elders in Europa gecontracteerd worden. Sinds de brexit is de aantrekkelijkheid van Belgische clubs bovendien nog gegroeid, omdat Engelse clubs overzees moeilijker spelers kunnen tekenen.

Maar, reageert Van der Elst, die rol van RWDM als ‘feeder team’ – een club waar jonge spelers moeten groeien met het oog op een transfer - staat bijlange niet op punt. “Er worden geen transfers gerealiseerd die vervolgens via RWDM naar grotere clubs kunnen trekken, zoals Union met Mitoma deed”, geeft hij aan.

“Het gros van de transfers bestaat momenteel uit restjes van Botafogo of Lyon die Textor nergens anders geplaatst krijgt, net door die gunstige regels in ons land. Op dat vlak is de meerwaarde erg beperkt, noch voor de RWDM-fan, noch voor de Eagle-groep van Textor.”

Dat Textor ondertussen het grote geld bovenhaalt bij Lyon om op een week tijd twee goudhaantjes weg te plukken bij AA Gent, kan de teleurgestelde RWDM-fan misschien wel moed inboezemen. Maar tegelijkertijd zegt het niets over zijn intenties met RWDM.

Loodzwaar programma

Woensdagavond werd alvast pijnlijk duidelijk dat de samenhang binnen het team ver zoek is. “Het deed pijn aan de ogen”, aldus Van der Elst. “Het is een momentopname, maar je speelt tegen de hekkensluiter in de tweede klasse die virtueel failliet is. De ploeg gaf bovendien een erg gelaten indruk.”

Dat RWDM vers bloed nodig heeft, is dus overduidelijk – ofwel via transfers, ofwel via basispionnen die terugkeren uit blessure. Het programma van de komende weken is dan ook zowel levensbelangrijk als aartsmoeilijk. Als dertiende in de stand zit de Molenbeekse club bij de laatste vier in het klassement, die na afloop van de reguliere competitie in play-downs moeten uitvechten wie overleeft in eerste klasse.

Zondag neemt RWDM het op tegen Eupen, de week nadien volgt een uitmatch tegen KV Mechelen. Daarna volgt de ene na de andere klepper, met verplaatsingen naar Union en Genk en thuiswedstrijden tegen Standard en Antwerp.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni