Ilyes Bennane via Instagram

| De 13-jarige Ilyes Bennane van Racing Genk kwam de afgelopen weken in een waar transfercircus terecht. Uiteindelijk werd hij door Anderlecht ingelijfd.

Pro League wil 'kindertransfers' inperken

© Belga - BRUZZ
02/05/2024

De Pro League, de vereniging van profclubs in ons land, wil paal en perk stellen aan lucratieve transfers van jonge voetballertjes, nadat het tot een bikkelharde strijd was gekomen over de 13-jarige Ilyes Bennane, de jonge speler van RC Genk die eerder deze week door Anderlecht werd ingelijfd. Een actieplan van de Pro League moet dit najaar uitmonden in een resem maatregelen, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Op amper 13-jarige leeftijd bevond Ilyes Bennane uit Verviers zich de jongste maanden in het epicentrum van een felle concurrentiestrijd tussen de Belgische topvoetbalclubs.

Bennane werd eerst weggehaald bij Eupen door Standard, ging dan bij Racing Genk spelen, en kondigde na een langdurig geschil uiteindelijk zijn vertrek aan naar Anderlecht, nadat Club Brugge ook nog een laatste bod deed.

De jonge aanvallende middenvelder is niet de eerste tiener die zich terechtkomt in een transfersaga. De Pro League wil daarom nu ingrijpen.

"De basis is dat we willen dat er minder transfers zijn", zegt Dennis Henderickx, sportief directeur. "We kunnen vaak niet meer opleidingsgericht werken binnen de eliteclubs, net omdat er zoveel verloop is, veel meer dan in onze buurlanden bijvoorbeeld. Club X plukt speler Y weg bij club Z, waarna die óók weer spelers elders gaat weglokken. Dat is niet in het belang van het kind."

"Het plan komt geen beetje te vroeg", vindt een spelersmakelaar die anoniem wenst te blijven. "Twee- of drieduizend euro netto per maand voor een vijftienjarige is gewoon basic. Ik heb een contract zien passeren van een vijftienjarige die voor drie jaar tekende en daar 600.000 euro voor krijgt. En dat was nog geen contract bij een echte topclub."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , Ilyes Bennane , rsca , KRC Genk , Pro League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni