Column

Randje buitenspel: supportare

Guy Dermul
© BRUZZ
24/01/2024

| Voetbalcolumnisten Kevin Ruelens, Felix Demeester (Union), Reinhout Vanderhulst (RSC Anderlecht) en Guy Dermul (RWDM.)

Soms verlang ik terug naar de lagere klassen toen RWDM nog niet twintig van die zwartzakken in het stadion had, zoals afgelopen zondag. Sinds de heropstart in 2015 heb ik dit nog niet meegemaakt. Het filmpje dat circuleert, waarin ze de spelers en trainersstaf op een ridicule manier de les lezen, is gênant. Dat ze bovendien dreigen de match te boycotten en daarin ook slagen, is hallucinant.

In wiens naam spreken die twintig onbenullen? Niet in de naam van de 5.000 aanwezigen, zoveel is zeker. Elke mogelijke aanleiding is goed om hun hobby uit te oefenen: een robbertje vechten. Als ze hun agressie als opgefokte stieren maar ergens kunnen lozen. Kan dat in een stadion, dan is dat lekker meegenomen want dan krijgen ze veel aandacht in de media. En zo is het rechts blazoen uit vervlogen tijden van de club weer eens opgepoetst.

"Waar is de onzichtbare directie in heel dit verhaal? Zij zouden tussen dat schorriemorrie en de ploeg in moeten staan en voor de spelers opkomen. Dat is precies wat oud-voorzitter Thierry Dailly en zijn vrouw Natasja Nerinckx deden"

Guy Dermul

voetbalcolumnist RWDM

1872 Voetbalcolumnist Guy Dermul 1

Supporteren betekent letterlijk ondersteunen. Dat is niet hetzelfde als vernietigen. Waar is de onzichtbare directie in heel dit verhaal? Zij zouden tussen dat schorriemorrie en de ploeg in moeten staan en voor de spelers opkomen. Dat is precies wat oud-voorzitter Thierry Dailly en zijn vrouw Natasja Nerinckx deden. Zij waren het aanspreekpunt, en haalden de angel er steeds uit. Zij waren de behoeders van de club en haar reputatie. CEO Gauthier Ganaye, de handpop van big boss John Textor, laat dit allemaal zomaar gebeuren, geeft geen verklaringen, houdt geen enkele voeling met de achterban en laat zo de onvrede escaleren.

We zitten bijna op het einde van de mercato en er is nog geen enkele broodnodige speler aangekocht. Er zijn enkel wissels uit de zusterclubs, veelal spelers die het in hun eigen team niet konden waarmaken. Uit wat bestaat die job van CEO dan eigenlijk? Telefoneren met Textor om de maandelijkse lunch vast te leggen? Er werd vorig jaar een hoofd scouting aangesteld, Tom Chambers. Wat heeft die man al binnengehaald?

Hoe langer dit duurt, hoe meer Textor zijn ongelijk haalt. Door vorig jaar schoon schip te maken en iedereen die de club had opgebouwd aan de kant te schuiven, heeft hij de poten onder zijn eigen directietafel weggezaagd. Een club bestier je niet met afstandsbediening. Zijn vazallen dienen gewoon te bewijzen dat ze beter zijn dan hun voorgangers.
Trainer Claudio Caçapa, die steeds de hoogst vreemde vervangingen doorvoert, moet het onderspit delven tegenover de vorige, Vincent Euvrard, die de ploeg naar eerste afdeling loodste. Maar wat niet is, kan nog komen. Vooruit met de geit. En geef die rotte bokken een stadionverbod, in naam van RWDM.

BRUZZ voetbalcolumns

Columnisten Guy Dermul (RWDM), Reinout Vander Hulst (Anderlecht) en Kevin Ruelens en Felix Demeester (Union) schrijven alternerend over hun Brusselse club.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Sport, Opinie, BRUZZ voetbalcolumns, Guy Dermul, RWDM, Voetbal

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni