| Anderlecht viert de overwinning tijdens de veelbesproken wedstrijd tussen Anderlecht en RC Genk, december 2023.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) besliste dinsdag dat de gecontesteerde competitiewedstrijd tussen RSC Anderlecht en KRC Genk niet opnieuw gespeeld moet worden. Anderlecht is "tevreden" met de beslissing, de Limburgers laten in een reactie weten dat er "binnen de club teleurstelling heerst".

Anderlecht won op 23 december met 2-1 van Genk, maar Genk wilde de match herspelen omdat bij het beoordelen van een controversiële penaltyfase de regels foutief zouden toegepast zijn. Na een reeks eerdere juridische uitspraken hakte het BAS dinsdag finaal de knoop door om de wedstrijd niet te laten herspelen.

"Paars-wit zal zich onthouden van verdere commentaar en focust volop op de twee laatste competitiewedstrijden voor de play-offs", aldus de Brusselaars in een korte reactie.

"Binnen de club heerst teleurstelling na de uitspraak van het BAS", klinkt het dan weer bij Genk in een mededeling. "Maar we sterken ons in de gedachte dat we onze rechten maximaal hebben verdedigd binnen het regelgevend kader dat vandaag bestaat. Dit was niet de eerste en mogelijk ook niet de laatste wedstrijd waarvan de uitspraak juridisch werd aangevochten. Het is aan de regelgever om de spelregels te veranderen, als die van oordeel is dat deze aanpak niet wenselijk is. We hopen dat de sereniteit nu kan terugkeren."

Disciplinaire Raad

Het BAS heeft daarnaast vastgesteld dat de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) zich nooit had mogen uitspreken over het dossier. Die had eind januari geoordeeld dat de wedstrijd herspeeld moest worden.

De bevoegdheid die de DRP dacht te hebben, gaat alleen over bondsinstanties, klinkt het. Het Professional Referee Department (PRD) is dat niet.

Het BAS oordeelde verder dat de reeks juridische uitspraken over gecontesteerde wedstrijden in het vervolg veel korter zal zijn. De beslissing die het Professional Referee Department maakt over het al dan niet herspelen van wedstrijden kan alleen nog door het BAS herbekeken worden.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni