Belga

| RWDM-keeper Théo Defourny moest vanop de bank toekijken hoe de Molenbeekse club degradeerde. "Ik heb mijn ego aan de kant geschoven: het team redden was de absolute prioriteit.”

RWDM-keeper Théo Defourny na degradatie: ‘Cohesie smolt weg door gebrek aan zeges’

JB
© BRUZZ
15/05/2024

Een jaar geleden was kapitein Théo Defourny nog de belichaming van de renaissance van RWDM. Afgelopen weekend moest de aan de kant geschoven doelman lijdzaam toekijken hoe de Molenbeekse club machteloos degradeerde. “Het is nog steeds stil binnen de groep. Ook van eigenaar John Textor hebben we nog niets gehoord.”

Voor RWDM hadden de play-downs met het behoud in eerste klasse als inzet twee gezichten. De komst van trainer Yannick Ferrera betekende eerst nog de stroomstoot waar de Molenbeekse club maandenlang op had gewacht, maar in de laatste drie wedstrijden zonk het schip.

“Daarin hadden we nochtans telkens de mogelijkheid om ons te verzekeren van het barrageduel tegen een tweedeklasser, om via die strohalm toch nog in eerste klasse te blijven”, zegt RWDM-keeper Théo Defourny in een gesprek met BRUZZ. “Maar toen we in de thuiswedstrijd tegen Kortrijk op achterstand kwamen tegen een ploeg die niets te verliezen had, is er iets gekeerd. De kopjes zijn naar beneden gegaan. Plots vonden we geen antwoorden meer.”

Nochtans zorgde de komst van Ferrera oorspronkelijk voor het nodige schokeffect. “Hij heeft de spelers weer vertrouwen gegeven, goed gecommuniceerd en voor duidelijkheid gezorgd”, zegt de 32-jarige doelman. Of Ferrera aan boord blijft, weet hij niet.

"Ik denk niet dat het aan motivatie ontbrak. Iedereen wou zich smijten, iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet. Ook de Botafogo-huurlingen."

Théo Defourny

Theo Defourny, doelman van RWDM, bij het behalen van de titel in 1B en de bijhorende promotie naar eerste klasse in 2023

‘Impact Textor is niet te onderschatten’

Nadat Vincent Euvrard en zijn staf RWDM weer naar het hoogste niveau hadden geloodst, werd de West-Vlaamse coach nog voor de start van het nieuwe seizoen bedankt voor bewezen diensten.

Eerder schoof eigenaar John Textor ook gewezen voorzitter Thierry Dailly helemaal aan de kant. Claudio Caçapa, een Braziliaanse coach die zijn strepen had verdiend in het clubnetwerk van Textor, kwam aan het roer van het team te staan.

“Textor is enkele keren komen kijken en volgt de club op de voet”, vertelt Defourny. “Als hij aanwezig was in het stadion, kwam hij voor een wedstrijd de kleedkamer binnen om het team aan te moedigen. Het sportieve liet hij over aan de technische staf. Of hij zich ook met de opstellingen moeide? Kijk, ik doe aan sport, niet aan politiek. Ik ga daar niet op in. Ik weet wel dat dankzij Textor de club financieel stabiel is en de trainingsacademie verder ontwikkeld is. Zijn impact valt niet te onderschatten.”

Tegelijkertijd werd het transferbeleid, waarbij de Amerikaan naar verluidt veel inspraak heeft, regelmatig op de korrel genomen. Textor stalde heel wat spelers uit de andere clubs die hij bezit in Molenbeek uit. “Hij heeft altijd die samenwerking tussen de clubs in het netwerk naar voren geschoven”, vertelt de doelman.

lees verder onder de foto

John Textor, eigenaar van voetbalclub RWDM.

| Over John Textor: "Zijn impact is niet te onderschatten."

Oostende

RWDM begon veelbelovend aan het seizoen en leek verre van de vogel voor de kat te worden die een jaar lang onderin zou moeten vechten voor punten. “Maar we kregen al snel met veel pech te maken”, blikt Defourny terug. “We zijn veel punten kwijtgespeeld in de laatste minuten en ondertussen werd de lijst met geblesseerden steeds groter.”

De verloren bekerwedstrijd op het veld van Oostende vormde het keerpunt, geeft de keeper toe. “We hadden een historische kans in handen: ons kwalificeren voor de halve finale van de beker”, weet Defourny. Maar RWDM ging aan de kust roemloos de boot in.

“Drie dagen later volgde de verliespartij tegen Eupen die uiteindelijk stilgelegd werd door fans. We zijn er eigenlijk nooit echt in geslaagd om het verval daarna om te buigen, die twee wedstrijden hebben alles in een stroomversnelling gebracht.”

‘Aan motivatie geen gebrek’

Ook bij supporters groeide de ontevredenheid. De beelden van een bezoek van enkele furieuze fans aan het team na de bekeruitschakeling verspreidden als een lopend vuurtje.

“Dat moment is nogal uitvergroot”, vindt Defourny. “We hebben hun boodschap vooral proberen te begrijpen. Hun frustratie was niet onlogisch. Of de manier waarop die geuit werd, ongepast was? Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. We hebben daarna in groep vooral hun boodschap besproken, niet de manier waarop die gebracht werd.”

Het is volgens fans ook in die periode dat Textor zou hebben voorgesteld om de naam en het logo van de club te veranderen. “Dat is het eerste wat ik daarvan hoor”, aldus Defourny.

In februari en maart ging het van kwaad naar erger met RWDM. “De cohesie die er was, smolt weg door de opeenstapeling van nederlagen”, analyseert Defourny. “Maar ik denk niet dat het aan motivatie ontbrak. Iedereen wou zich smijten, iedereen heeft zijn beste beentje voorgezet.”

Ook de huurspelers? “Ze droegen een RWDM-truitje, geen shirt van Botafogo (een van de andere ploegen die Textor in handen heeft, red.)”, bijt Defourny van zich af. Dat er een vechtpartij ontstaan zou zijn tussen twee teamgenoten, wuift de doelman weg als geruchten. “De sfeer in de kleedkamer was gezond.”

lees verder onder de foto

57939516-theodefournyrwdm.jpg

| RWDM-keeper Théo Defourny jaagt zijn troepen aan. "Ik heb mijn ego aan de kant geschoven: het team redden was de absolute prioriteit.”

Eén jaar contract

Defourny moest de play-downs vanop de bank meemaken. Nochtans was hij de afgelopen seizoenen en ook deze jaargang als kapitein de onbetwiste titularis tussen de palen.

“Ik heb daarover uitleg gekregen van de technische staf en die blijft tussen ons. Ik heb mijn ego aan de kant geschoven: het team redden was de absolute prioriteit.”

Die missie is gefaald. Defourny moest zijn tranen de vrije loop laten gaan na het laatste fluitsignaal in Eupen. “Iedereen zat wel degelijk in zak en as, hoor. Het is nog steeds stil binnen de groep. Ook van Textor hebben we nog niets gehoord”, zegt Defourny.

“Iedereen zal eerst willen analyseren wat er is misgegaan alvorens conclusies te trekken en vooruit te kijken. Want RWDM moet zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau voetballen.”

Defourny staat nog één seizoen onder contract. “Dat contract wil ik ook uitdoen”, aldus de doelman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Théo Defourny , RWDM , John Textor

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni