| Ilay Camara met de derbysjaal in rood en paars, de kleuren van RWDM en RSCA

RWDM verwijdert reclame rond controversiële derbysjaal na storm van negatieve reacties

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
08/03/2024

Voetbalclub RWDM maakte donderdag op sociale media reclame voor een rood-paarse sjaal die de club speciaal voor de derby tegen Anderlecht gelanceerd heeft, maar dat lokte veel negatieve reacties uit. De club besliste snel om de socialemediaposts te verwijderen, maar de verkoop gaat zaterdag door. "We excuseren ons aan de supporters die we gefrustreerd hebben. Dit was misschien niet het best gekozen moment."

Op X, Facebook en Instagram lanceerde de Molenbeekse voetbalclub RWDM donderdagmiddag een aantal foto’s van de bijzondere derbysjaal. Daarop is rechtsback Ilay Camara, zelf een jeugdproduct van Anderlecht en tot afgelopen zomer speler van RSCA Futures, te zien met de sjaal in de kleuren van de twee stadsrivalen. De ene helft is in het rood met het RWDM-embleem, de andere helft in het paars met het RSCA-logo.

“Het doel van de sjaal is om deze derby, die na zoveel jaar terugkeert naar het Edmond Machtensstadion, in de schijnwerper te zetten,” zegt RWDM-woordvoerder Damien Bytebier. Maar de storm van negatieve reacties had de club niet verwacht.

In andere Europese landen zijn derbysjaals niet ongewoon – in Engeland dragen sommige supporters zonder al te veel schroom rood-blauwe sjaals wanneer Liverpool het opneemt tegen Everton – en in een aantal Brusselse cafés hangen de sjaals met Bossemans en Coppenolle (naar het theaterstuk over de rivaliteit tussen Union en RWDM-voorloper Daring) zonder problemen achter de toog, maar de aankondiging van de RWDM-RSCA-sjaal is bij veel Molenbeekse supporters in het verkeerde keelgat geschoten.

“Dit is ziekelijk", "Alsof ik zoiets ooit rond mijn nek zou doen,” of “Die mottige kleuren rond mijn nek? Jamais de ma vie," reageerden tientallen supporters op sociale media. Na enkele uren besloot RWDM om de foto’s met reclame voor de rood-paarse sjaal van al haar sociale mediakanalen te verwijderen, "gezien de vele negatieve reacties die we helemaal niet hadden verwacht. We wilden vermijden dat sommigen te ver zouden gaan in hun beledigingen,” aldus Bytebier.

b0629981-original-6597a0f3-b17a-485f-84f8-d72c46a7c8b4.jpeg

RWDM en RSCA, een vriendschap?

“Dit was misschien niet het best gekozen moment om deze sjaal te lanceren, al zagen wij het op voorhand niet zo,” gaat de clubwoordvoerder verder. “We begrijpen de negatieve reacties en we excuseren ons aan de supporters die we gefrustreerd hebben, maar we weten dat we supporters hebben die ook naar de wedstrijden van Anderlecht gaan kijken en omgekeerd."

"De derby tussen RWDM en Anderlecht is een vriendelijke derby geworden. Dat hebben we vorig jaar gezien bij de titelwedstrijd tegen RSCA Futures, met veel passie langs beide kanten. Die boodschap wilden we met deze sjaal brengen.”

RWDM- en Anderlecht-supporters hebben meer sympathie voor elkaar dan voor pakweg Union-fans, bevestigt Molenbeek-supporter Alain Meskens. “De voorbije jaren komen de supporters van beide clubs steeds meer met elkaar overeen en dat is geen probleem," vertelt hij, "maar om op dit ogenblik zo een sjaal te gaan verkopen is wel een brug te ver, vooral gezien de context."

Identiteitscrisis

Die context is er één van crisis. De sfeer in en rond het Edmond Machtensstadion is al een tijd slecht. Volgens veel supporters kampt de volksclub uit Molenbeek sinds de overname door multimiljonair John Textor met een identiteitscrisis.

De Amerikaan zette voorzitter Thierry Dailly en coach Vincent Euvrard afgelopen zomer aan de deur, alhoewel beide figuren zeer geliefd waren in de tribunes van de “tempel” in Molenbeek.

En dit seizoen bepaalden hoofdzakelijk huurovereenkomsten met de Braziliaanse club Botafogo en in mindere mate Olympique Lyon, twee teams uit de portefeuille van Textor, het transferbeleid van RWDM.

Meskens: "Supporters zeuren nu al een paar maanden over de verloren identiteit met die Amerikaan. Dan is die derbysjaal de exponent van het bestuur dat niet begrijpt wat wij daarmee bedoelen. Dit is hier niet het moment voor. Ik weet dat het in Engeland wel gedaan wordt, maar hier ligt het gevoelig. Vooral de diehards hebben het er moeilijk mee."

Lees verder onder de foto.

b424af3a-original-4644b70c-84a9-4dca-bc07-e30f4de494cd.jpeg

RWDM-rechtsback en ex-RSCA-speler Ilay Camara met rood-paarse derbysjaal

Bovendien versterken de slechte sportieve prestaties de crisissfeer in Molenbeek. In de Beker van België werd RWDM begin dit jaar uitgeschakeld door tweedeklasser KV Oostende, ook een club in crisis.

In de competitie staan stadsgenoten Union en Anderlecht dan weer helemaal bovenaan het klassement, terwijl RWDM – dat weliswaar nog maar net is teruggekeerd naar het hoogste niveau – met maar 23 punten bij de laatste drie hoort.

De laatste zege dateert van midden december en de Molenbekenaren lieten in de laatste wedstrijden belangrijke punten liggen tegen OHL en Kortrijk. Daardoor zijn de playdowns zo goed als onvermijdelijk en wordt het knokken om de degradatie te verrmijden.

"Als we nu in het midden van het klassement zouden staan en de wedstrijd tegen Anderlecht gewoon voor het plezier was, zou deze derbysjaal waarschijnlijk niet zo een groot probleem geweest zijn," aldus Meskens. "Het is en blijft een derby en als supporters moeten we erin blijven geloven. Thuis hebben we tegen Union in de laatste minuut verloren, hetzelfde op Anderlecht. En op Union hebben we voor het eerst in weken opnieuw een goede ploeg gezien. Voor een derby doen de spelers altijd een beetje meer."

Verkoop gaat door

De aftrap wordt zaterdagavond om 20.45 uur gegeven in een uitverkocht Edmond Machtensstadion. Begin deze week bood RWDM nog extra tickets aan, zodat de bezoekende supporters opnieuw in het recent gerenoveerde Zuiderblok terechtkunnen. Er komen 1.000 RSCA-fans, de thuissupporters zullen met 7.000 zijn.

Die zullen de rood-paarse sjaal ondanks de controverse toch nog kunnen kopen voor de match, want de club is niet van plan om de 600 exemplaren in de vuilbak te gooien. "We gaan de derbysjaal verkopen, omdat we ook positieve reacties hebben gekregen van supporters. Sommige fans waarderen het initiatief," aldus RWDM-woordvoerder Damien Bytebier.

"Ik vermoed dat de club onkosten heeft gemaakt en die moet terugverdienen,” lacht supporter Alain Meskens. "Ik kan me inbeelden dat er wel supporters zijn die naar beide clubs gaan kijken en de sjaal zouden kopen, maar ze zullen die misschien toch niet dragen in de tribunes. Ik ga er alleszins geen kopen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni