| Een bijzonder moment in de geschiedenis van Union: de club speelt voor het eerst sinds 1914 de finale van de Beker van België.

Union krijgt Club Brugge op de knieën en speelt bekerfinale

28/02/2024

Union speelt op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) de finale van de beker van België in het Koning Boudewijnstadion. Na een slopende return van de halve finales tegen Club Brugge haalden de Brusselaars het: 2-0. De twee doelpunten (van Amoura en Sykes) vielen in het slotkwartier. Het is meer dan een eeuw geleden (van 1914) dat Union de eindstrijd nog eens haalde. Donderdagavond kent Union de tegenstander: Antwerp of Oostende.

Union kreeg in de eerste helft al snel een handvol kansen om de achterstand uit de heenwedstrijd (2-1) weg te werken. Vooral Mathias Rasmussen had net voor het halfuur dé mogelijkheid de opdracht voor de Brusselaars iets te vergemakkelijken. Na een heerlijke actie van Amoura aan de linkerkant, liet Nilsson de bal slim lopen voor de aanstormende Noor. Op tien meter van het doel van de machteloze Mignolet trapte hij de bal alsnog over het Brugse doel.

Door de onbegrijpelijke misser was de thuisploeg van slag en vond Club meer en meer openingen. Vanaken verlengde een hoekschop van De Cuyper naar de tweede paal, waar Vanhoutte net iets eerder op de bal was dan Skov Olsen om een onverwachte tegentreffer te vermijden. Thiago, die opnieuw zijn plaats had ingenomen ten nadele van Antonio Nusa, trapte na een uitbraak op de buitenkant van de paal. En op slag van rust belandde een Brugse hoekschop onverwacht op de knie van Vanaken. Een ultieme reflex van Moris verhinderde dat Union bij het begin van de tweede helft een lange weg bergop moest afleggen.

*lees verder onder foto

| Hans Vanaken, aanvoerder van Club Brugge, speelde vaak op het randje. Hier stopt hij Henok Teklab af.

Een half wonder

Hoewel Union er meteen na rust alles aan deed het intense duel weer in zijn richting te doen kantelen, kwam Club het dichtst bij een doelpunt. Vanaken tikte de bal over enkele Brusselse hoofden richting Thiago. Opnieuw belette Moris een Brugs doelpunt, al had Skov Olsen, die sneller was dan de sloom ogende Burgess, de rebound altijd in doel moeten verlengen. Club voerde daarna de druk op. Het was een half wonder dat de thuisploeg omstreeks het uur niet op achterstand gezet werd. Eerst kopte Thiago de bal op Moris, twee minuten later was de doelman kansloos op een nieuwe poging van de Braziliaan, maar die trapte tegen alle verwachtingen in naast. Tussendoor had de Luxemburgse keeper een zwevende bal van Skov Olsen weggebokst.

Stukje bij beetje kreeg Club de controle over de wedstrijd en moest Union meer en meer rekenen op een speling van het lot. Die kwam er op een kwartier van het einde. Een lukrake voorzet belandde via de kluts (Mechele trapte bij het uitverdedigen de bal tegen de ingevallen Lazare) bij Amoura, die randje buitenspel de bal achter Mignolet in het dak van het doel trapte: 1-0.

*lees verder onder de foto

| Mohamed Amoura trapt de bal hoog in het Brugse doel: 1-0.

Extra zuurstof

Het doelpunt zorgde voor extra zuurstof bij de Brusselaars, die dezer dagen een ongenadig ritme opgelegd krijgen met ook nog eens de ene na de andere competitie- en Europese wedstrijd. Ook kansen bleven niet uit. Union eiste zelfs een strafschop toen Puertas over een Brugs been leek te struikelen. Toen een geblesseerde Mignolet moest vervangen worden door de jonge Nordin Janckers vatte de thuisploeg nog meer moed. In blessuretijd viel alsnog de bevrijdende treffer toen Ross Sykes een vrije trap van Puertas overhoeks binnenkopte. Schreeuwend van geluk en achtervolg door zijn juichende ploegmaats stormde de Brit vervolgens richting de dolgelukkige fans.

Voor Brugge bleken de resterende minuten te weinig om alsnog verlengingen af te dwingen. In zijn ontgoocheling liep de jonge Maxim De Cuyper zelfs nog tegen een rode kaart aan, maar die gebeurtenis zal langzaam vergeten worden in het verhaal van deze opmerkelijke krachtmeting.

Voor het eerst in 110 jaar speelt Union nog eens de bekerfinale. Donderdagavond kent het daarin zijn tegenstander, dan spelen Antwerp en tweedeklasser Oostende de andere halve finale.

| Een foto voor de geschiedenis: Ross Sykes heeft Union zonet naar de bekerfinale gekopt en schreeuwt, samen met zijn ploegmaats, zijn vreugde uit.