Belga 

| Coach Alexander Blessin and speler Cameron Puertas Castro poseren met hun trofee bij de Pro League Awards 2024 in Middelkerke.

Union levert beste coach en Speler van het Seizoen

© Belga
28/05/2024

Alexander Blessin (Union) is opnieuw verkozen tot beste coach en Cameron Puertas is uitgeroepen tot Speler van het Seizoen tijdens de Pro League Awards.

Alexander Blessin haalde met 129 stemmen met ruim verschil voor Miron Muslic, de coach van Cercle Brugge, en Thorsten Fink van Sint-Truiden. Voor Blessin, die dinsdag zijn 51e verjaardag viert, is de onderscheiding een persoonlijke bekroning na een seizoen waarin hij de Brusselaars naar winst in de beker van België voerde, een eerste trofee voor Union in 89 jaar.

Bijna leidde hij het team vervolgens naar de dubbel maar na een dramatische start in de play-offs (0 op 12) greep het team net als de voorbije twee jaar net naast de titel. Daar wacht Union nu al sinds 1935 op. Ook in Europa maakte Union onder Blessin naam met zeges tegen onder meer Liverpool, Fenerbahçe en Eintracht Frankfurt.

Hun parcours strandde in de achtste finales van de Conference League. Blessin won de onderscheiding een keer eerder in 2021, toen hij KV Oostende trainde. Hij volgt op de erelijst de Nederlander Mark van Bommel op, die vorig seizoen werd gelauwerd na de titel- en bekerwinst met Antwerp.

Speler van het Seizoen

Cameron Puertas werd uitgeroepen tot Speler van het Seizoen in de Jupiler Pro League in een stemming onder meer dan driehonderd collega-voetballers. De Union Sint-Gillis-bekerwinnaar had het met 247 stemmen afgetekend voor Kévin Denkey, de Togolese topschutter van Cercle Brugge, die tweede werd met 181 stemmen. Hans Vanaken, draaischijf van kersverskampioen Club Brugge, eindigde als derde met 62 stemmen. Vanaken won de trofee al twee keer, in 2018 en 2019.

De 25-jarige Puertas, een Spanjaard geboren en getogen in Zwitserland, was dit seizoen zeventien keer aangever bij een doelpunt van de Unionisten in de hoogste klasse en is daarmee afgetekend de assistkoning in de Jupiler Pro League. De creatieve maar hardwerkende middenvelder maakte ook elf doelpunten in de competitie. Puertas speelt sinds begin 2022 voor Union, waar hij nog tot de zomer van 2025 onder contract ligt. Hij won dit seizoen met de Beker van België een eerste trofee.

Op de erelijst is Puertas de opvolger van Mike Trésor (KRC Genk), die vorige zomer naar het Engelse Burnley verhuisde. Het is de 40e keer dat de onderscheiding, vroeger bekend als de Profvoetballer van het Jaar, wordt toegekend. Marc Degryse is met vier verkiezingen de recordhouder. Puertas kreeg het kleinood maandagavond uit handen van voormalig Rode Duivel Jean-Marie Pfaff.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni