| De onvermijdelijke Gustav Nilsson scoort in de slotfase de 0-1. Union leek op weg naar de zege, maar in blessuretijd scoorde Antwerp een veelbesproken gelijkmaker.

Union profiteert maar ten dele van misstap Anderlecht

17/03/2024

Een bijwijlen wel heel geestdriftig Union heeft zondagnamiddag niet maximaal kunnen profiteren van de onverwachte nederlaag van eerste achtervolger Anderlecht, zaterdagavond tegen hekkensluiter KV Kortrijk. In een sfeervolle Bosuil viel de beslissing in de slotfase. Nilsson, hij weer, verlengde eerst een perfect getrapte corner van Puertas in doel: 0-1. In blessuretijd scoorde Kerk voor de thuisploeg: 1-1. Na de deling van de punten, een vreemde kronkel in het Belgische competitieformat, begint Union over twee weken aan de play-offs met drie punten voorsprong op paarswit. Als de twee ploegen daarin zouden gelijk eindigen bovenaan is Union landskampioen.

Als de laatste reguliere speeldag iets heeft geleerd over de toestand van de twee Brusselse clubs bovenaan het klassement van de Jupiler Pro League, dan wel dat de honger naar de titel bij Union schijnbaar groter is dan bij de buren uit Anderlecht. Drie dagen na het duel in Istanboel tegen Fenerbahçe viel vooral het fanatisme en de gretigheid bij de leider op. Union had voldoende kansen om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen, maar de afwerking liet af en toe te wensen over. Toen Machida diep in de tweede helft van het veld moest met een rode kaart leken de Brusselaars te opteren voor een gelijkspel.

Toch viel in de slotfase nog een Brussels doelpunt via de onvermijdelijke Nilsson. Die voorsprong werd in blessuretijd tenietgedaan door een veelbesproken doelpunt van Kerk, die heel even de bal met de hand leek te beroeren.

In de eerste helft nam de topper de hoedanigheid aan van een intrigerend schaakspel. Antwerp en Union hebben in nog geen drie jaar tijd een bijzondere relatie aangeknoopt, die vooral vorig seizoen een apart karakter kreeg. In de halve finales van de beker trok Antwerp toen na twee intense wedstrijden aan het langste eind en over het slot van de play-offs zijn al boeken en een documentaire gemaakt. Geen wonder dat de verbetenheid er zondag negentig minuten lang van afdroop.

Voor de rust hadden de Brusselaars omstreeks het halfuur twee uitstekende mogelijkheden, telkens via Ayensa. Voor het overige leken de spelers, en de trainers langs de lijn, vooral oog voor elkaar te hebben. Het was dan ook vooral in de tweede helft dat de topper alle verwachtingen waarmaakte.

Na een rits kansen voor de Brusselaars en een terechte twee gele kaart voor een van woede overkokende Machida scoorde Nilsson tien minuten voor tijd de 0-1. Union leek daarmee zijn schaapjes op het droge te hebben, maar liet zich in de slotfase toch nog verrassen, nadat Kerk in het strafschopgebied twee spelers afschudde en beheerst afwerkte. De VAR checkte het doelpunt nog op voorafgaand handspel, maar keurde de treffer na veel vijven en zessen toch goed.

De eindstand van de top vier na dertig speeldagen is zo bekend. Union opent de play-offs als leider met drie punten voorsprong op Anderlecht. Kampioen Antwerp en Club Brugge beginnen als derde en vierde met een achterstand van negen punten op de koploper.