Voormalig Rode Duivel Marouane Fellaini zet punt achter profcarrière

© Belga - BRUZZ
03/02/2024

Voormalig Rode Duivel Marouane Fellaini zet op 36-jarige leeftijd definitief een punt achter zijn profcarrière, zo bevestigde hij zaterdagmiddag in een mededeling op Instagram.

Fellaini, geboren in Etterbeek, begon zijn voetbalcarrière op zevenjarige leeftijd in de jeugdopleiding van RSC Anderlecht. Na een reis langs Henegouwse clubs zoals RAEC Mons, R. Francs Borains en Sporting Charleroi, vond hij uiteindelijk in 2004 zijn weg naar Standard Luik, waar hij op zeventienjarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende.

"Na een carrière van achttien jaar, kondig ik mijn afscheid van het profvoetbal aan", schrijft Fellaini. "Maar het is allemaal veel vroeger gestart. Ik herinner me nog, alsof het gisteren was, mijn eerste wedstrijden die ik speelde als kind, de eindeloze trainingen met mijn vader, mijn eerste selectie voor Standard en mijn eerste keer bij de nationale ploeg. De tijd vliegt voorbij, maar wat een fantastische reis is het geweest."

"Ik ben heel blij dat ik mijn geliefde sport op het hoogste niveau heb kunnen uitoefenen. Het was een eer om voor Standard, Everton, Manchester United en Shandong Taishan te kunnen spelen, en mijn land te vertegenwoordigen op de Spelen van 2008, het EK van 2016, en de WK's van 2014 en 2018. Ik heb voor de beste fans in de hele wereld mogen spelen en hun passie was altijd een inspiratiebron voor mij. Nu start ik een nieuw hoofdstuk in mijn leven, met nieuwe uitdagingen. Maar mijn geliefde sport zal ik altijd blijven steunen."

Lees verder onder post.

Tijdens een persmoment vorige maand bij tweedeklasser Francs Borains, de club waar hij investeerder is, bekende hij al aan een afscheid te denken, al was het toen nog niet helemaal zeker. "Er zijn aanbiedingen en ik kan nog wel één à twee jaar voetballen", klonk het. Een drietal weken later is de knoop definitief doorgehakt.

"Ik heb voor de beste fans in de hele wereld mogen spelen en hun passie was altijd een inspiratiebron voor mij"

Marouane Fellaini

Onze landgenoot zat sinds begin januari zonder club, nadat hij had besloten om zijn nog voor één jaar lopende overeenkomst bij Shandong Taishan vroegtijdig te verbreken, na een Chinees avontuur van vijf seizoenen. Big Fella verliet in het voorjaar van 2019 Manchester United voor een avontuur in de Super League. Op Old Trafford was hij op dat moment op een zijspoor geraakt. Met Shandong kroonde Fellaini zich in 2021 tot Chinees kampioen. Datzelfde jaar pakte hij ook de Chinese beker, net als in 2020 en in 2023.

Fellaini won met Manchester United de Europa League (2017), FA Cup (2016) en League Cup (2016). Voor zijn periode bij ManU verdedigde Fellaini de kleuren van Standard (2006-08) en Everton (2008-13). Met de Rouches pakte hij een Belgische titel (2008). Nadien verliet hij Luik door de grote poort om aan zijn carrière in de Premier League te beginnen. Everton legde destijds bijna 22 miljoen euro op tafel en daarmee was hij jarenlang de duurste Belgische voetballer aller tijden.

Bij de Rode Duivels kondigde hij in 2019 al zijn afscheid aan. In totaal droeg hij 87 keer het shirt van de Belgische nationale elf, waarmee hij momenteel op de ranglijst aller tijden op de twaalfde plaats staat. Big Fella was vanwege zijn gestalte steeds een gevaar in de 'box' en sloot zijn interlandcarrière dan ook af met achttien doelpunten. Zijn laatste treffer is meteen ook zijn bekendste en belangrijkste. In de achtste finale op het WK van 2018 in Rusland kopte hij in de tweede helft de 2-2 tegen de netten tegen Japan, nadat de Duivels voordien 0-2 in het krijt hadden gestaan. In de toegevoegde tijd zorgde Nacer Chadli na een counter uit het boekje nog voor de 3-2-overwinning.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni