| Een beeld uit Union-Anderlecht, eind juli 2023. Cameron Puertas van Union in duel met Anderlecht-kapitein Jan Vertonghen.

Zo ziet de seizoensontknoping eruit voor Union, Anderlecht en RWDM

JB
© BRUZZ
18/03/2024

Vanaf eind maart bikkelen Union en Anderlecht samen met vier andere clubs om de knikkers in de Champions’ Play-offs. RWDM moet dan weer volop aan de bak om de degradatie af te wenden. Maandagavond werd de kalender voor de play-offs bekendgemaakt. Union en Anderlecht zorgen op 14 april (in het Lotto Park) en 5 mei (in het Dudenpark) voor de laatste Brusselse derby's van het seizoen.

Naast leider Union (35 punten) en eerste achtervolger Anderlecht (32*), strijden ook Antwerp (26), Club Brugge (26*), Cercle Brugge (24*) en KRC Genk (24*) om de titel en de Europese tickets in de tien speeldagen tellende Champions’ Play-offs.

De teams met een sterretje bij hun puntenaantal hebben bij de halvering van de punten een half puntje extra gekregen, wat in hun nadeel speelt wanneer teams na de play-offs met een gelijk puntenaantal finishen.

Anderlecht opent Champions’ Play-offs

Op 30 maart opent Anderlecht de debatten met een thuiswedstrijd tegen Antwerp, waarmee het met een zege leider Union meteen onder druk kan zetten.

Paars-wit neemt het vervolgens op tegen Club Brugge (7/04, uit), Union (14/04, thuis), KRC Genk (20/04, uit), tweemaal Cercle Brugge (24/04, thuis, en 28/04, uit), Union (5/05, uit), KRC Genk (11/5, thuis), Club Brugge (19/5, thuis) en tot slot Antwerp (26/05, uit).

Union hoopt een eerste landstitel in 89 jaar in de wacht te slepen na de duels tegen KRC Genk (1/04, uit), Cercle Brugge (7/04, thuis), Anderlecht (14/04, uit), Club Brugge (21/04, thuis), tweemaal Antwerp (25/04, uit, en 28/04, thuis), Anderlecht (5/05, thuis), Club Brugge (13/05, uit), Cercle Brugge (19/05, uit) en op de laatste speeldag KRC Genk (26/05, thuis).

Europese tickets

De club die eind mei kampioen is, mag volgend seizoen – na een jaartje onderbreking – opnieuw rechtstreeks als Belgische vertegenwoordiger naar de groepsfase van de Champions League. Niet alleen een sportieve, maar ook een financiële opsteker van jewelste.

De nummer twee mag vanuit de derde voorronde proberen om het kampioenenbal te halen, nummer drie komt uit in de tweede voorronde van de Europa League. Nummer vier speelt dan weer in een barragewedstrijd tegen de winnaar van de Europe Play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League.

Maar daar blijft het niet bij. De winnaar van de bekerfinale, Union of Antwerp, heeft immers recht op een plek in de play-offs van de Europa League. En: als het team dat in de Croky Cup-finale aan het langste eind trekt ook in de top 2 eindigt – en die kans is reëel – krijgt die club een ticket voor de Champions League. Dan verschuift het ticket voor de play-offs van de Europa League naar het nummer drie in de competitie, en treedt het nummer vier aan in de tweede voorronde van de Europa League.

Het laatste (en ‘laagste’) Europese ticket gaat in dat scenario nog steeds naar de winnaar van de barragewedstrijd, maar die zal dan tussen het nummer vijf in de competitie en de winnaar van de Europe Play-offs (de minicompetitie met de nummers zeven tot en met twaalf) gespeeld worden.

Lees verder onder de foto

Kortrijk - RWDM

| Mampassi (Kortrijk) en Gueye (RWDM) duelleren om de bal

RWDM vecht voor overleven

RWDM moet vanaf april opnieuw punten gaan rapen om amper één jaar na de promotie naar de hoogste klasse de degradatie te vermijden. Na de slotspeeldag in de reguliere competitie staan de Molenbekenaren allerlaatste en moeten ze dus alle zeilen bijzetten om in eerste klasse te blijven.

In de Relegation Play-offs telt Charleroi 29 punten, Eupen en Kortrijk 24, en RWDM 23 (de punten zijn in deze minicompetitie niet gehalveerd).

RWDM hoopt zijn vel te kunnen redden na wedstrijden tegen Charleroi (6/04, uit), Eupen (13/04, thuis), tweemaal Kortrijk (21/04, uit, en 28/04, thuis), Charleroi (4/05, thuis) en Eupen (11/05, uit).

Het team dat aan het einde van de Relegation Play-offs bovenaan staat, is gered. De voorlaatste en de laatste zakken automatisch naar tweede klasse.

Het nummer twee in de minicompetitie strijdt in een barrageduel met de winnaar van de promotie-play-offs in de Challenger Pro League voor een plek in eerste klasse. Er zijn dus minimaal twee en maximaal drie teams die na dit seizoen verdwijnen uit het hoogste voetbalniveau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , RWDM , Union Saint-Gilloise , RSCA , Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni