Staking Belgische gevangenissen: 80 procent van personeel afwezig in Sint-Gillis

RV
© BRUZZ
11/01/2023
Updated: 11/01/2023 19.19u

Op dinsdagavond om 22 uur is er een 24-uren staking begonnen in alle gevangenissen van het land. In Sint-Gillis heeft 80 procent van het gevangenispersoneel het werk neergelegd.

De socialistische, liberale en christelijke vakbonden hebben zich verzameld voor het hoofdkwartier van Groen in de Van Orleystraat, waar ze in gesprek gaan met bevoegd federaal minister Petra De Sutter (Groen). De vakbonden eisen een loonsverhoging voor het gevangenispersoneel, waar al 20 jaar op wordt gewacht.

Er wordt ook geëist dat er dringend een echte dertiende maand komt voor de laagste salarissen in het ambtenarenapparaat.

Bezoeken geannuleerd

Het absenteïsme door de stakingen is in Brussel groter dan in de andere regio’s. "De eerste cijfers over de deelname aan de staking zijn goed voor ons, met 80 procent van het personeel in Sint-Gillis en ongeveer 50 à 60 procent in Haren", zegt Laurent Lardinois, afgevaardigde van de vakbond ACOD.

Zoals bij vorige stakingen wordt er een minimumdienst ingesteld door de gevangenisdirectie, afhankelijk van het aantal beschikbare personeelsleden. Voor gevangenen worden wandelingen, werk of bezoeken beperkt of geannuleerd. In detentiecentra waar de cellen niet voorzien zijn van douches, kan dit moment van hygiëne ook gemist worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni