Start vrije inschrijvingen basisonderwijs: ‘Plaatsgebrek blijft hallucinant’

Tim Gatzios
© BRUZZ
26/05/2016

Deze donderdag 26 mei beginnen de vrije inschrijvingen in het Nederlandstalig kleuter- en lager onderwijs in Brussel. Er is een groot plaatstekort: er waren 5.118 online aanmeldingen voor amper 3.126 stoelen op school.

Hoeveel mensen op dit moment nog op zoek zijn naar een school voor hun kind is niet duidelijk, maar het plaatstekort valt meteen op. Twee maanden geleden ontvingen amper 2.300 mensen het verlossende nieuws dat ze hun kind kunnen inschrijven op een school van hun keuze.

De overblijvende 2.818 kregen het nieuws dat ze ‘ongunstig geordend’ waren. Zij moeten nu dus nog op zoek naar een plek op school, tijdens de vrije inschrijvingen. Maar ze zullen niet allemaal een plaats vinden in het Nederlandstalig onderwijs. Volgens een berekening van burgercollectief Ieder kind een stoel waren er donderdagochtend nog 1.043 plaatsen beschikbaar, ruim onvoldoende dus.

De situatie is vooral ernstig in de onthaalklas, kleuterklassen en het eerste leerjaar. Daar zijn meer aanmelders dan plaatsen.

Kamperen
Dat kan ertoe leiden dat mensen kamperen om hun kind in te schrijven in een van de scholen waar nog plaats is, vreest Petrus Van den Cruyce van het Lokaal Overleg Platform Brussel (LOP). Els Lenaerts van Ieder kind een stoel bevestigt dat veel mensen aanschuiven aan scholen om hun kind in te schrijven.

“Ik geef zelf les in de Vierwindenschool in Molenbeek, en vanochtend zaten er al 20 ouders in onze eetzaal. De directie en secretaresse blijven mensen op een wachtlijst zetten, maar vaak staan daar al erg veel mensen op. Da’s echt schrijnend.”

Er komen af en toe wel wat plaatsen vrij. Niet iedereen die zich kan inschrijven kiest er ook voor om dat te doen. Op die manier verdwijnen er aanmelders waardoor er meer plaats komt voor de wachtenden. Toch is dat onvoldoende om het tekort te doen oplossen.

Oplossingen
Van de 5.118 aanmelders zullen er dus 1.992 niet terecht kunnen in het Nederlandstalig onderwijs. Wat zijn dan de oplossingen voor hen? “Een groot deel van de mensen die er niet in slaagt wijkt uit naar het Franstalig onderwijs of naar de Brusselse Rand,” zegt Van den Cruyce van het LOP. “En een klein deel vinden we zelfs niet terug op school. Dat is natuurlijk geen echte oplossing.”

Maar ook in de Rand wordt het steeds moeilijker om plaats te vinden, zegt Ieder kind een stoel. Dat wordt ook bevestigd door de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Op tien jaar tijd nam het aantal leerlingen in het basisonderwijs in de randgemeenten toe met 16,3 procent.

“Men kan er niet op rekenen dat het Franstalig onderwijs of de Rand de gebreken wel zullen compenseren,” klinkt het bij Els Lenaerts. “Er is echt een noodplan nodig, met containerklassen, er moet ook werk gemaakt worden van een langetermijnvisie, mét het Franstalig onderwijs.” Het collectief bereid daarom een rechtszaak voor.

Over twee jaar komt er alvast een gebruiksvriendelijker inschrijvingssysteem, bevestigt het LOP. Het huidig systeem is niet goed voor ouders, leerlingen en scholen. “Maar er moet in elk geval een tandje bijgestoken worden door de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse regering,” zegt Van den Cruyce. “Er zijn meer plaatsen nodig.”

Je kunt het aantal vrije plaatsen vinden op de website van het LOP.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni