Stripmuseum kreunt onder aanslagen

Het Brusselse Stripmuseum telt sinds november 2015 al 110.000 minder bezoekers dan het jaar voordien. De anders zo populaire toeristische trekpleister loopt zo zeker 800.000 euro mis.

Het Brusselse Stripmuseum was goed op weg om in 2015 de kaap van 230.000 bezoekers te bereiken. Een recordaantal voor het cultuurhistorisch museum dat de laatste jaren zijn bezoekersaantal alleen maar zag stijgen. “Maar met de aanslagen in Parijs, in de nacht van 13 november 2015, stortte alles in”, vertelt persverantwoordelijke van het Stripmuseum Willem De Graeve.

“Schoolgroepen annuleerden hun bezoek en door de lockdown bleven de toeristen weg. De kerstvakantie, normaal één van de drukste periodes, werd een povere bedoening.”

Ook de maanden erna werd Brussel door toeristen ontweken. Ook de aanslag in Brussel heeft een impact gehad. De Graeve: “En dat voelen wij nu nog. In september 2016 zagen we 38 procent minder bezoekers ten opzichte van vorig jaar onze deuren binnenwandelen. Op een jaar tijd verloren we in totaal 110.000 klanten."

En dat merkt het Stripmuseum ook in de portemonnee. Want met een toegangsprijs van gemiddeld 8 euro, betekent dat een verlies van 800.000 euro.

Minder expo's en uitstel van opening
Dat het museum het zo met veel minder inkomsten moet doen, merken de bezoekers gelukkig amper, verzekert De Graeve. Maar het museum moet wel veel spaarzamer leven.

“We werden genoodzaakt één grote expo minder op onze planning te zetten. Vorig jaar liep een expo 6 maanden, nu moeten we die looptijd verlengen naar 9 maanden.”

Daarnaast is de opening van de nieuwe permanente ruimte over striphelden Suske en Wiske, Guust Flater en Lucky Luke uitgesteld. Die was gepland voor de herfstvakantie, maar dat is niet meer haalbaar.

Financiële opsteker gevraagd
Groen-parlementslid Annemie Maes is daarom van plan het Brussels Parlement te vragen om extra financiële steun: “Kan het Gewest, gezien het belang van het museum voor het imago van Brussel, financieel tussenkomen om het museum te helpen functioneren zoals het hoort?”, vraagt ze zich af. Maes ondervraagt Vervoort woensdag over de kwestie. 

“Extra overheidssteun zou voor ons een enorme opsteker zijn”, aldus De Graeve. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?