Telegeleide bootjes op de Vismet vanaf zaterdag

© Make.Brussels

Zaterdag gaat Saint-Cath-sur-Mer van start, één van de winnaars van de wedstrijd Make.Brussels. De initiatiefnemers laten op feestelijke wijze twintig zeilbootjes te water, waarvan enkele op afstand bestuurbaar zijn.

Zaterdag laten de winnaars van Saint-Cath-sur-Mer op twintig bootjes te water. Het gaat om modelbouwbootjes, waarvan enkele op afstand bestuurbaar zijn. “We kozen bewust voor die mix," zegt initiatiefnemer Bram Dewolfs, die we al kennen van burgerbewegeging Picnic the Streets. Sommige mensen kunnen de bootjes besturen, anderen zijn afhankelijk van de wind, zodat mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan, als de wind ze toevallig een bootjes toestuurt.” 

Met Saint-Cath-sur-Mer wil Dewolfs bijdragen aan de leefbaarheid van Brussel, en een verbetering van de publieke ruimte. Hij maakt deel uit van de vzw Urban Foxes, die de prijs in de wacht sleepte. De vzw zet zich in voor leefbare steden. “Daarom vinden we het ook belangrijk dat de mensen de bootjes volledig gratis kunnen gebruiken," zegt Dewolfs. "In tegenstelling tot ons voorbeeld uit Parijs, waarvoor gebruikers wel moeten betalen." 

Het zeilbootjesproject kreeg 30.000 euro ter beschikking. Dat geld ging naar materieel, maar gaat ook naar betaling van de beheerders van de bootjes. “Lokale jongeren uit Molenbeek en Anderlecht zijn verantwoordelijk voor het beheer. We kiezen ervoor om ze daar ook voor te betalen, in de vorm van een vrijwilligersvergoeding." De jongeren werken samen met Velofixer, die een bakfiets levert om de bootjes voor het eerst te verhuizen.

Hoewel de bootjes dit seizoen slechts drie weken zullen varen, loopt het project de hele winter door. De rest van het jaar zijn er workshops rond zee en zeilen, die voor iedereen toegankelijk zijn. “We hebben bijvoorbeeld een Albanese man ontmoet, die zelf kleine houten bootjes maakt. Hij zal waarschijnlijk een workshop geven. BRONKS is een mogelijke partner voor een ruimte. Ook trekken we de verschillende Brusselse gemeenten in, om overal een prototype te maken. We hopen die in het voorjaar te kunnen presenteren als een soort Zinneparade van bootjes.”

Zaterdag tussen 14.00 en 18.00 is de feestelijke opening, met een jazzoptreden van Jazzdelivery, een zeefdrukworkshop door Ice Screen, hapjes en drankjes.
De aankomende drie weken liggen de bootjes telkens op woensdag, zaterdag en zondag in het water tussen 13.00 en 18.00 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?