De slaapkamer

Theo (12): ‘Later wil ik Lego-ingenieur worden en mijn eigen sets ontwerpen’

Anke Dirix
03/11/2023
1865_Slaapkamer_Theo_Ukkel_(c)_Saskia Vanderstichele.jpg

| Theo is 12 en woont in Ukkel. Hij houdt van Lego, wiskunde en van voetbal. Hij spiegelt zich aan Kevin De Bruyne: "Hij denkt niet alleen aan winnen, hij vindt het gewoon leuk om voetbal te spelen."

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze week is dat bij Theo (12) uit Ukkel. Theo’s kamer verraadt meteen zijn droom: carrière maken bij Lego. “Als ik naar een bouwwerk kijk, weet ik meteen met welke blokjes het is opgebouwd.”

Wow, je hebt een gigantische Lego-verzameling.
Vroeger had ik bijna geen speelgoed, ik vond er niks aan. Daarom heeft mama me een paar jaar geleden meegenomen naar een speelgoedwinkel in de buurt, op zoek naar iets wat ik wel leuk zou vinden. Daar heb ik mijn allereerste Lego-set gekocht, een wit ruimteschip. Sindsdien speel ik er eigenlijk de hele tijd mee.

Wat vind je het leukste, bouwen of spelen?
Bouwen, denk ik. Intussen ben ik er best goed in geworden, over die grote witte boot daar (wijst) heb ik zo’n twee uur gedaan. Ik hoop er zelfs later mijn job van te kunnen maken, want ik wil Lego-­ingenieur worden.

Wat doet een Lego-ingenieur?
De juiste dozen ontwikkelen, tekeningen maken met 3D-apps en die omzetten naar sets ... Maar ik denk dat die app ook een beetje je hoofd moet zijn. Als ik naar een bouwwerk kijk, weet ik meteen met welke blokjes het is opgebouwd. Natuurlijk moet ik nog heel veel leren. Na het middelbaar wil ik in Denemarken ingenieursstudies volgen, want daar is het hoofdkantoor van Lego.

Je weet wat je wil.
Ja, ik ben er ook zeker van dat die studies mij zullen liggen. Ik teken graag en mijn lievelingsvakken zijn integrated science en wiskunde. Allemaal dingen die belangrijk zijn om ingenieur te worden.

Wat is integrated science?
Een wetenschapsvak zoals fysica, biologie en chemie, maar dan samen. Ik ga naar de Europese school in Elsene, dus onze vakken zijn soms wat anders dan die op een gewone school.

Zijn er nog meer verschillen?
Soms krijgen we les in het Engels, maar het grootste verschil is, denk ik, het eten. Dat is zó lekker! Er zitten ongeveer drieduizend leerlingen op onze school en de koks maken iedere dag verse maaltijden voor iedereen. Zelfs het brood is zelfgemaakt en we krijgen ook dessert.

“Er zitten ongeveer drieduizend leerlingen op onze school en het eten is er erg lekker”

Je bent tweetalig opgevoed.
Ja. Mijn vader is Franstalig, met mama spreek ik Nederlands.

Hoe is dat?
Soms een beetje ingewikkeld. Ik krijg wiskundeles in het Nederlands, maar als papa mij helpt met huiswerk spreken we Frans. In mijn hoofd bereken ik dan alles in de ene taal, maar de oplossing moet ik vertalen waardoor het soms wat langer duurt of waardoor ik fouten maak. Maar er zijn ook veel voordelen: ik ben sterk tijdens de Franse les en in Brussel is het sowieso handig om tweetalig te zijn.

Ik zie posters van Hazard, Lukaku, De Bruyne … Ben je fan?
Ja, vooral van De Bruyne. Hij denkt niet alleen aan winnen, maar vindt het gewoon leuk om voetbal te spelen. Je zal hem niet gauw over het veld zien dribbelen om op z’n eentje een goal te scoren, hij is een teamspeler.

Ben je dat zelf ook?
Dat probeer ik. Samenwerken in een teamsport is belangrijk, want je leert veel van elkaar. Ik speel voetbal bij FC Moreda in Ukkel en was bijvoorbeeld niet zo goed in dribbelen. Mijn vriend, die aanvaller is, kon dat wel heel goed en heeft me een paar tips gegeven. Nu lukt het al veel beter. Als we wedstrijden spelen met een sterk team vind ik het dus zeker niet erg om de bal door te geven. Maar als ik merk dat ik de beste speler ben op het veld, durf ik er wel voor te gaan.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni