Een compilatie van de feestelijkheden van vorig jaar.

Tien F16's vieren vrijdag 10 jaar koning Filip

© Belga
17/07/2023

De Belgische nationale feestdag zal dit jaar volledig in het teken staan van het tienjarig koningschap van Filip I. De feestelijkheden voor 21 juli werden maandag voorgesteld door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Arlin Bagdat, van de Kanselarij van eerste minister Alexander De Croo (Open VLD).

Sinds 1890 vindt de nationale feestdag op 21 juli plaats. Op die dag wordt de eedaflegging van het eerste staatshoofd, koning Leopold I, in 1831 herdacht.

Het defilé, dat vrijdag zal plaatsvinden van 16u tot 18u, mag niet ontbreken op de nationale feestdag. Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) verheugt zich alvast op de parade aan het Koninklijk Paleis in Brussel, waaraan 1.345 mannen en vrouwen zullen deelnemen. Niet alleen het leger, maar ook ongeveer 70 jongeren zullen deelnemen aan het defilé, net als 109 oudgedienden van het leger. Aan het defilé nemen ook 59 militaire grondvoertuigen deel.

Ook de luchtcomponent van het leger paradeert boven de Brusselse straten: 27 vliegtuigen, waarvan 10 F-16's, vieren vrijdag het tienjarige koningschap van Filip I met een luchtshow. Ten slotte zegt Dedonder ook "een verrassing" voor de koning in petto te hebben, een actieve demonstratie van de Special Forces voor de vorst en het grote publiek.

Naast het defilé vindt voor de tweede jaar op rij ook een gratis evenement in het Jubelpark plaats, georganiseerd door de FOD Kanselarij van de Eerste Minister. Onder het logo en motto "Happy Belgium!" kunnen Belgen vanaf 21u de nationale feestdag met muziek afsluiten. Op het podium staan Ozark Henry, Daan, Camille, Axelle Red, Mentissa, Hamza, RORI, Paul Michiels, Colt, Gustaph, Loïc Nottet en Amber Broos.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , actua , 21 juli

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni