| Anton Gerashchenko

Topadviseur Oekraïense regering: 'Waarom is Brussel nog steeds verzusterd met Moskou?'

Tom De Smet
© BRUZZ
16/07/2022

“Ik begrijp niet dat Brussel nog steeds een zusterband heeft met Moskou, de hoofdstad van een terreurstaat. Ik hoop dat de stad Brussel die banden doorsnijdt.” Dat zegt een van de topadviseurs van de Oekraïense regering. Brussels burgemeester Philippe Close is dat echter voorlopig niet van plan.

Anton Geraschenko (43) geldt al jaren als een anti-Russische hardliner in de Oekraïense politiek. In 2017 werd een moordcomplot tegen hem verijdeld. De twee daders zaten in een gevangenis in de Krim, dat in 2014 door de Russen was geannexeerd. Ze werden vrijgelaten nadat ze akkoord waren gegaan om Geraschenko met een explosief te vermoorden. De Oekraïense geheime dienst kon het duo tijdig oppakken.

De mislukte aanslag heeft Geraschenko’s politiek krediet in Kiev enkel maar verhoogd. Officieel is de in Charkov geboren econoom verbonden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar insiders zeggen dat hij na de Russische invasie uitgegroeid is tot een van de belangrijkste adviseurs van president Zelenski. Ook al omdat hij de Russische invasie al lang voorspelde.

"Dit is te vergelijken met Londen dat in de Tweede Wereldoorlog verzusterd zou zijn met Berlijn. Het is compleet onbegrijpelijk."

Anton Gerashchenko

Atlanta en Praag

In een exclusief interview met Het Nieuwsblad bedankt Geraschenko België voor de reeds geleverde wapens, de humanitaire hulp en de steun voor het EU-lidmaatschap van Oekraïne. “Maar er zijn ook zaken die ik niet begrijp”, zegt hij. “Zoals het feit dat Brussel nog steeds een zusterband heeft met Moskou, de hoofdstad van een terreurstaat. Ik hoop dat de stad Brussel die banden doorsnijdt. Dit is te vergelijken met Londen dat in de Tweede Wereldoorlog verzusterd zou zijn met Berlijn. Het is compleet onbegrijpelijk. Ik roep alle steden wereldwijd op om hun samenwerkingen met Russische steden stop te zetten.”

De samenwerking tussen steden of gemeenten uit verschillende landen wordt jumelage, zusterband of stedenband genoemd. In de jaren vijftig verzusteren de eerste Duitse en Franse gemeenten om de vrede te bezegelen. Net als vele andere Europese steden stapte de stad Brussel al snel mee in de verzusteringsbeweging en sloot het stadsbestuur verschillende jumelages af: van met het Amerikaanse Atlanta over het Tsjechische Praag tot het Spaanse Madrid. Sinds 1978 is er ook een officiële band met Moskou.

In Frankrijk is er recentelijk een ‘déjumelage’ op gang gekomen. Gemeenten als Agen, Pantin en Orly hebben hun banden met hun Russische zustersteden doorgeknipt. Andere Franse gemeenten, zoals Valenciennes, hebben de kwestie op hun agenda gezet en zullen binnenkort beslissen.

Philippe Close (PS), burgemeester Brussel-Stad

| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel.

Kiev in plaats van Moskou

Onlangs diende N-VA via Brussels gemeenteraadslid Mathias Vanden Borre een resolutie in om de band van onze hoofdstad met Moskou te verbreken. “Het is moeilijk argumenten te vinden om de stedenband aan te houden met een stad uit een land dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van een ander land, zijnde Oekraïne, flagrant schendt”, zegt Vanden Borre. Hij stelt voor om de jumelage te vervangen door een band met Kiev. “Oekraïne en zijn hoofdstad Kiev kan op veel Europese steun rekenen. Als hoofdstad van Europa kan Brussel een bijkomend belangrijk signaal uitsturen dat we vanuit het hart van Europa een rechtstreekse band met Kiev willen vormen. Dit is een vredelievend signaal van medeburgerschap en steun tegen de Russische agressie.”

De resolutie werd afgewezen door de Brusselse meerderheid. Eind juni liet burgemeester Philippe Close (PS) weliswaar weten dat de band met Moskou momenteel geschorst is, maar dat hij niet wordt verbroken. Close wees er ook op dat Brussel in mei nog hulpgoederen en ambulances naar Kiev had gestuurd.

Ook oppositiepartij CD&V steunde de resolutie van N-VA niet. “Het is belangrijk eraan te herinneren dat heel wat Moskovieten de politiek van Poetin niet steunen”, aldus gemeenteraadslid Bianca Debaets. “De banden met Moskou verbreken betekent ook de banden met hen verbreken.”

Vanden Borre en N-VA overwegen na het politiek reces opnieuw een resolutie in te dienen, met de uitspraken van Geraschenko als bijkomende aanleiding.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni