Topman Euronext Brussels: 'Brussel mist kansen na Brexit'

© ©2004 Digitalefotosite Cor en Joke

De Nederlandse bank ING verhuist mogelijk het tradinggedeelte van zijn Brusselse marktenzaal naar het buitenland. Dat schrijft De Tijd vandaag. Traders verhandelen aandelen, valuta, grondstoffen en andere financiële producten. Vincent Van Dessel, topman van de Brusselse beurs Euronext Brussels, is niet verbaasd. ‘De regelgeving in Brussel en België is te streng.’

Wanneer we Van Dessel opbellen is hij net terug van een werkgroep opgericht door minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA). Doel van de werkgroep: Brussel als financieel centrum promoten.

“Na de Brexit zag ik kansen voor Brussel als financieel centrum. Een aantal internationale steden is zich nu aan het positioneren om die kansen te benutten. Brussel komt daar niet aan te pas”, zegt Van Dessel. “De ambitie bij de stakeholders is duidelijk niet al te groot en ook de toezichthouder is bang voor een te groot risico.”

In de Global Financial Centres Index, een lijst van de belangrijkste financiële centra ter wereld, staat Brussel op de 62ste plaats. Vincent Van Dessel verklaart waarom Brussel precies op die plaats in de rangschikking staat.

Regelgeving
“Qua voordelen zitten er in Brussel heel wat internationale spelers die van de stad hun uitvalsbasis voor Europa hebben gemaakt. Denk maar aan Swift, een wereldwijd netwerk voor banktransacties. Ook beginnen we door een fantastische moderne regelgeving voor pensioenfondsen in die sector veel geld aan te trekken.”

Maar Van Dessel ziet ook één gigantisch nadeel voor Brussel als financieel centrum.

“We hebben de neiging om altijd nog een schepje bovenop de Europese regelgeving te doen. Onze regelgeving is conform de Europese normen maar als daar altijd meer en meer lagen bij komen wordt het voor de financiële sector wel erg moeilijk.”

En dat verklaart volgens Van Dessel waarom ING een verhuis van zijn tradingactiviteiten overweegt. “Brussel heeft sowieso geen grote traditie van trading. De locatie is daar ook van minder belang want het gaat om virtuele markten. Daar kies je dan natuurlijk voor een locatie waar de kost het laagst is en de regulering het meest aangepast.”

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?