Tot 150 euro premie voor sterilisatie van Brusselse honden

© Leo Rodman via Flickr

De Stad Brussel kent vanaf 2020 een premie toe voor de sterilisatie van honden. De premie bedraagt 100 euro voor een reu en 150 euro voor een teef. "Dankzij sterilisatie worden honden niet geconfronteerd met seksuele frustratie", zegt schepen van Dierenwelzijn Zoubida Jellab aan La Dernière Heure.

Volgens het gemeenteraadslid brengt het steriliseren van honden alleen maar voordelen met zich mee. "Als je steriliseert vòòr de hond seksueel actief is, wordt hij niet geconfronteerd met enige seksuele frustratie", laat het kabinet van Zoubida Jellab. "Daardoor zijn de honden kalmer, en dat lijkt me positief in een stedelijke omgeving." Met premies van respectievelijk 100 en 150 euro is Brussel Stad de meest vrijgevige gemeente van het Gewest.

Achtergelaten dieren

"Ons doel met de premie is tweeledig: enerzijds zorgen we voor het mentale welzijn van de huisdieren. Door de kalmere mannetjes, zijn ook de vrouwtjes meer op hun gemak. Maar daarnaast helpen we natuurlijk ook de baasjes die niet het geld hebben voor zo'n operatie. Daarom hopen we met de premie zo goed als de volledige kost te dekken", laat Jellab weten. Voor een castratie betaal je al gauw 150 euro, terwijl het geld voor een sterilisatie bij een teefje tot 300 euro kan oplopen.

Voor katten reikt Brussel al langer sterilisatiepremies uit. Door de aanhoudende stijging van zwerfkatten zijn identificatie en sterilisatie sinds 2017 verplicht in het Brussels Gewest. Toch kreeg de stad slechts 30 aanvragen voor premies gedurende het afgelopen jaar. Bij de volgende gemeenteraad wordt gestemd over de verhoging van de premies voor de sterilisatie van huiskatten. "We willen met de hogere sterilisatiepremies vooral het achterlaten van dieren in Brussel tegengaan", laat het schepencollege weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?