Turkse mensenrechtenactiviste is eregaste op Brusselse boekenbeurs

© Belga
31/01/2018
Asli Erdogan

| Asli Erdogan te gast in Brussel

De Turkse schrijfster en mensenrechtenactiviste Asli Erdogan is de eregaste op de Franstalige boekenbeurs "Foire du Livre de Bruxelles" die loopt van 22 tot 25 februari. De schrijfster zat in 2016 136 dagen lang in de cel, nadat ze werd opgepakt tijdens een politieraid op de redactie van de Koerdische krant Özgür Gündem.

Als schrijfster brak Erdogan in de jaren '90 door met haar donkere en pessimistische kortverhalen en romans. Nadien schreef ze ook columns voor de kranten Radikal en Özgür Gündem. Daarin geeft ze een stem aan miskende bevolkingsgroepen in Turkije.

De Turkse autoriteiten arresteerden Asli Erdogan in 2016 en sloten haar op na een inval op de redactie van de Koerdische krant Özgür Gündem. Na 136 dagen in de cel verbood de Turkse overheid haar om naar het buitenland te reizen, waardoor ze in 2017 niet aanwezig kon zijn op de uitreiking van de "Erich Maria Remarque Peace Prize" in Duitsland en de "Prinses Margriet Prijs voor Cultuur" in Nederland.

In 2017 bracht de mensenrechtenactiviste het boek "Zelfs de stilte is niet meer van mij" uit. Die publicatie is een bundeling van teksten over politiek, ballingschap, de overheid en het dagelijks leven in Turkije.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , actua

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni