© Shake Frog

Twee locaties voor nieuw atletiekstadion

Dries Ceuppens
© BRUZZ
13/07/2016

Het Jesse Owens-stadion in Neerpede en NEO op het Heizelplateau zijn de meest geschikte sites voor een nieuw multifunctioneel ateliekstadion in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit een analyse van het Kenniscentrum voor Sportmanagement van de Vrije Universiteit Brussel. De analyse is besteld door het kabinet van Brussels minister van Financiën, Guy Vanhengel (Open VLD).

Hoofddoelstelling is de mogelijkheden voor een nieuw atletiekstadion in Brussel onderzoeken. Ze moet ook dienen als werknota voor de taskforce die op zoek moet naar een oplossing voor de Memorial Van Damme. Want als het Koning Boudewijnstadion rond 2022 afgebroken wordt moet de Memorial op zoek naar een nieuwe locatie.

“Een belangrijk woord in het hele verhaal is multifunctioneel”, zegt Jos Verschueren, samen met Simon Van Kerckhoven auteur van de analyse. In de analyse staat dat atletiek, rugby en hockey in het nieuwe stadion een plaats moeten krijgen, voorzien van catering-, hospitality- en mediafaciliteiten. De infrastructuur moet geschikt zijn voor zowel topsport als sport die iedereen kan beoefenen. Ook scholen moeten er bijvoorbeeld terecht kunnen. In de analyse is sprake van een stadion met 23.000 overdekte zitplaatsen en 7.000 tijdelijke zitplaatsen, maar ook van 6.000 vierkante meter kantoorruimte verspreid over drie gebouwen.

Geschikte locaties
Volgens de analyse van Van Kerckhoven en Verschueren zijn het Jesse Owens-stadion in Neerpede en de NEO-site op het Heizelplateau de meest geschikte locaties voor zo’n nieuw stadion. Vooral die laatste site doet de wenkbrauwen fronsen. Een nieuw stadion op zo’n anderhalve kilometer van de locatie waar het Eurostadion zal gebouwd worden roept vragen op. Maar volgens de analyse zijn de doelgroepen voor de twee stadions voldoende verschillend.

Het Koning Boudewijnstadion renoveren is volgens de analyse geen optie. De infrastructuur is te verouderd. Het nieuwe multifunctionele stadion zou 64 miljoen euro kosten. Ateliekstadions zijn volgens de analyse in de meeste gevallen eigendom van (regionale) overheden, sportfederaties of stichtingen.

De inkomsten uit exploitatie zouden jaarlijks 3,5 miljoen euro bedragen, verdeeld over de organisatie van (sport)evenementen (1,7 miljoen euro), en de verhuur van “stadion assets”, zoals bijvoorbeeld ruimte voor horeca en retail (1,8 miljoen euro).

Of zo’n nieuw multifunctioneel stadion er ook echt komt is nu de vraag. Deze analyse is volgens de auteurs nog maar een eerste aanzet. Ook het kabinet van minister Vanhengel benadrukt dat het gaat om werkdocument dat het overleg met de verschillende stakeholders in het dossier moet stofferen. CD&V noemde een investering van 64 miljoen al "absurd".

© Google / BRUZZ
© Google / BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua, Politiek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni