Tweehonderdtal mensen betogen op het Schumanplein tegen Franse veiligheidswet

© PhotoNews

Op het Schumanplein hebben zaterdagmiddag een tweehonderdtal mensen betoogd tegen de "globale veiligheidswet" die door de Franse kamer van volksvertegenwoordigers gestemd werd. De wet, die ook in Frankrijk voor veel beroering en ongenoegen zorgt, wil het veiligheidsapparaat versterken maar betekent volgens de betogers een bedreiging van de rechtsstaat. Vooral een artikel dat het filmen en verspreiden van politie-interventies bemoeilijk, ligt onder vuur, maar ook andere delen van de wet worden bekritiseerd.

Het betwiste artikel 24 van de globale veiligheidswet voorziet boetes van 45.000 euro en gevangenisstraffen van een jaar voor wie herkenbare beelden van politieagenten in actie verspreidt.

"Enkele maanden geleden, na de dood van George Floyd in Amerika, heeft het Europees parlement een resolutie gestemd waarin gezegd werd dat het filmen van politie-interventies door burgers en journalisten een fundamenteel recht was en nooit verboden kon worden", klinkt het bij de betogers. "De leden van de LREM, de partij van president Macron, in dat EU-parlement hebben toen mee die resolutie goedgekeurd. En nu stemt diezelfde partij net het tegenovergestelde."

"Het probleem zijn niet de beelden van het politiegeweld, het probleem is het politiegeweld", gaan de betogers verder. "Dat is alomtegenwoordig en systematisch. Dat moet aangepakt worden. De politie moet beter opgeleid worden en het racisme, het seksisme, de homofobie binnen de politie moeten aangepakt worden."

De kritiek gaat ook breder dan dat ene artikel. Volgens de betogers zit de hele filosofie achter de wet fout. "De wet voorziet onder meer in een systematisch gebruik van drones, van bewakingscamera's, van netwerken. Opnieuw zullen de groepen in de maatschappij die het al moeilijk hebben, eerst in het vizier komen, de jongeren in de banlieues, de gilets jaunes, de LGBTQ-gemeenschap. Deze wet brengt fundamentele, democratische rechten en vrijheden in gevaar. Frankrijk staat altijd als eerste in de rij om landen als Hongarije en Polen de les te spellen maar moet zelfs eens in de spiegel kijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?