Het gemeenschappelijk vakbondsfront van vakbonden ABVV, ACLVB en ACV heeft vrijdagochtend actiegevoerd bij BNP Paribas Fortis in Brussel, hoofdaandeelhouder van Poetsbureau, het grootste bedrijf in de sector. Het gebouw van BNP Paribas Fortis werd besmeurd met 'pek en veren'. Bij de actie waren volgens de politiediensten 400 deelnemers aanwezig, 800 volgens de vakbonden.
Vakbonden huishoudhulpen besmeuren gebouw BNP Paribas Fortis met 'pek en veren'
Aan de gebouwen van BNP Paribas Fortis eisten de vakbonden het onmiddellijke herstel van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst (cao) met betrekking tot de eindejaarspremie in de dienstenchequesector. Ze vrezen een verlies van om en bij de 400 euro voor de werknemers.
Gedurende de symbolische actie werd het gebouw van BNP Paribas Fortis besmeurd met 'pek en veren'. "We zijn ondertussen al een jaar aan het onderhandelen voor betere arbeidsvoorwaarden, maar tussen kerst en Nieuwjaar heeft dienstenchequebedrijf Federgon besloten om eenzijdig de eindejaarspremie af te nemen van de huishoudhulpen", stelt Issam Benali, federaal secretaris voor ABVV.
Herstel eindejaarspremie
Met de campagne hoopt het gemeenschappelijke vakbondsfront niet enkel de werkgevers aan te manen om zich achter betere arbeidsvoorwaarden en een herstel van de eindejaarspremie te scharen, ook hoopt men de aandeelhouders van dienstenchequebedrijven, waaronder BNP Paribas Fortis, ertoe te bewegen een lans te breken om de premies te herstellen door druk uit te oefenen op de bedrijven.
Benali eist van de grootbank om het gesprek met Federgon als hoofdaandeelhouder van het grootste poetsbedrijf aan te gaan en te vragen om de sectorale cao met betrekking tot de eindejaarspremie opnieuw in ere te herstellen. Eens dat gebeurd is, kan er weer rond de tafel gezeten worden voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector.
Te weinig geld
In een reactie geeft sectorfederatie Federgon aan "de woede van de vakbonden te delen". Volgens de federatie verdienen huishoudhulpen inderdaad een betere verloning voor het geleverde werk, "maar er is niet genoeg geld", aldus Federgon-CEO Ann Cattelain.
De vakbonden hekelen ook dat het grootste deel van de winst van de dienstenchequebedrijven niet richting de poetshulpen stroomt, terwijl zeventig procent van de middelen in de sector van publieke aard is.
Een stelling die Federgon met klem ontkent. "We keken naar de jaarrekeningen en zagen dat als je omzet en winst vergelijkt, de gemiddelde winstmarge van de 25 grootste Belgische dienstenchequebedrijven amper 0,55 procent bedraagt. Voor de 160 leden van de federatie, die actief zijn in de drie gewesten, is overleven het belangrijkste", besluit Cattelain.
Aandelen
BNP Paribas Fortis laat weten dat het bedrijf een indirecte aandeelhouder is van het Poetsbureau, het grootste bedrijf in de sector. BNP Paribas Fortis is goed voor 13,23 procent van de aandelen via de Stellar-holding groep. BNP Paribas Fortis is geen betrokken partij bij de sectorale onderhandelingen met de vakbond, aldus de grootbank.
"We hebben uiteraard wel begrip voor de bezorgdheden van de werknemers die in de dienstenchequesector tewerkgesteld zijn, maar in de hoedanigheid van minderheidsaandeelhouder is het niet onze rol om hier een standpunt in te nemen", concludeert de bank.
Lees meer over: Brussel , actua , actie , vakbond , betoging huishoudhulpen , huishoudhulpen