Van Damme klaagt gebrekkige opvolging Brusselse afvalcontracten aan

Brusselse bedrijven mogen geen gebruik maken van de gratis afvalophaling georganiseerd door Net Brussel. Zij moeten een betalend contract afsluiten met een erkende afvalophaler. Maar 55 procent van de gecontroleerde bedrijven blijkt niet over zo’n contract te beschikken.

Dat blijkt uit het antwoord van Brussels minister van Leefmilieu, Céline Fremault (CDH), op een schriftelijke vraag van Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A).

Veel bedrijven zetten hun afval gewoon bij het huisvuil, maar dat is in Brussel verboden. Ze moeten een contract afsluiten met een privébedrijf voor hun afvalophaling of met Net Brussel. Dat op zich is al controversieel want de overheid stelt zich zo als concurrent op van de privébedrijven. Die hebben daartegen dan ook klacht ingediend.

Uit het antwoord van Minister Fremault blijkt dat minder dan de helft van de 896 aangeschreven bedrijven een afvalcontract konden voorleggen. Pas na een aanmaning en een controlebezoek stelden nog eens 30 procent zich in orde met de regelgeving.

Amper boetes
In 2016 zijn er tien boetes uitgeschreven voor bedrijven die niet in orde waren. In de periode 2012-2015 zijn er in totaal maar twee boetes uitgeschreven.

“Een heel mager resultaat en erg oneerlijk,” aldus Van Damme. “De controles gebeuren steekproefsgewijs, wat maakt dat de pakkans zeer klein is. Bovendien gaan de controleurs blijkbaar pas over tot het uitschrijven van een boete in uitzonderlijke gevallen. Valsspelers kunnen jarenlang profiteren van de gratis reguliere afvalophaling, terwijl al die andere bedrijven wel netjes voor hun afval betalen en de gewone burger bijspringt via zijn belastingsbrief”.

Volgens SP.A moeten de gegevens over de afvalcontracten, die beschikbaar zijn bij de verschillende administraties maar worden niet samengebracht, beter worden georganiseerd. De partij pleit voor een efficiëntere controle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?