Vandeput: 'Geen plannen om stukken uit Legermuseum te verkopen'

© JC

Minister van Defensie Steven Vandeput heeft woensdag ontkend dat er plannen zijn om afstand te doen van stukken uit de collectie van het Legermuseum in Brussel. Die blijven eigendom van de federale staat en kunnen niet verkocht worden, zei de minister daarover in een antwoord op een vraag van Karolien Grosemans (N-VA).

Het comité Tervuren-Montgomery was op 28 januari een petitie gestart waarin het eist dat de collectie van het museum aan het Jubelpark behouden blijft. De initiatiefnemers vrezen immers dat een deel van de collectie naar Vlaanderen verhuist. Al meer dan 10.000 mensen hebben intussen de petitie ondertekend.

"Alle collecties van het Legermuseum blijven eigendom van de federale staat. De stukken kunnen niet verkocht worden omdat het een openbaar federaal instituut is dat de collecties beheert", aldus Vandeput.

De regering heeft een hervorming voor Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis aangekondigd, waardoor het vanaf april opgaat in het nieuwe War Heritage Institute (WHI). Dat instituut moet alle federale instellingen die werken rond de oorlogsherinnering groeperen.

Onder meer ACOD Defensie heeft al laten weten bezorgd te zijn dat stukken door een simpele beslissing van de raad van bestuur van bestemming kunnen veranderen. Andere stukken zouden mogelijk verhuizen naar permanente tentoonstellingen in de gewesten en niet meer terugkeren naar Brussel.

"Er zal nooit een probleem zijn om de stukken terug te sturen naar Brussel", aldus de minister, die benadrukt dat het WHI "gecentraliseerd" zal zijn in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?