Augustus 2011: wateroverlast overstromingen in Brussel

| Onder meer in het geval van een overstroming kan je worden gewaarschuwd via BE-Alert (archiefbeeld).

Alarmsysteem BE-Alert wordt donderdag getest in Brussels Gewest

© Belga
03/04/2024

Deze donderdag testen safe.brussels en het Nationaal Crisiscentrum het sms-waarschuwingssysteem van BE-Alert. Bedoeling is om de capaciteit van het instrument onder de loep te nemen, en meer Brusselaars te overtuigen om zich in te schrijven.

De oefening maakt deel uit van de nationale testdag voor het BE-Alert systeem, die elk kwartaal op de eerste donderdag van de maand plaatsvindt. Door de grootschalige testen kunnen de capaciteit en snelheid van het systeem worden beoordeeld en eventuele verbeterpunten worden geïdentificeerd. Het Nationaal Crisiscentrum zal de resultaten van de test in detail analyseren zodra deze is afgerond.

Volgens de recentste cijfers zijn er momenteel meer dan 1,2 miljoen (1.223.699) adressen geregistreerd op het platform, waarvan slechts 6 procent uit Brussel. Om die reden, en als aanvulling op de test van donderdag, heeft safe.brussels een maand lang een volledig digitale campagne gevoerd om de Brusselaars te sensibiliseren.

Goede reflex

"Hoewel 95.000 Brusselaars zich al hebben geregistreerd bij BE-Alert, is het aantal nog steeds relatief laag," legt Sophie Lavaux, Hoge ambtenaar van de agglomeratie Brussel, uit. “Daarom nemen we deel aan deze testdag, om mensen te herinneren aan het belang van verwittigingssystemen in noodgevallen en het aannemen van goede reflexen."

Registreren bij BE-Alert is gratis en maakt het mogelijk om berichten van lokale, provinciale en nationale autoriteiten direct en zonder vertraging te ontvangen in noodsituaties. Dat kan bijvoorbeeld in geval van een stroomonderbreking, drinkwatervervuiling of een evacuatie. Het waarschuwingssysteem voldoet strikt aan de General Data Protection Regulation (GDPR), aldus nog safe.brussels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni