De drie onveiligste treinstations bevinden zich in Brussel

02/04/2024

De drie grote Brusselse treinstations scoren slecht op vlak van veiligheid. In Brussel-Zuid, het Noordstation en Brussel-Centraal worden de meeste criminele feiten geregistreerd van alle Belgische treinstations. Dat blijkt uit cijfers die federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) heeft vrijgegeven.

Tijdens het eerste trimester van 2023 stelde de federale spoorwegpolitie 1.323 incidenten vast in het Zuidstation, ofwel zo'n vijftien per dag. Dat is bijna drie keer zoveel als in de andere grote Brusselse stations, Noord in Schaarbeek en Centraal in het centrum. In beide stations werden respectievelijk 518 en 466 incidenten geregistreerd.

Vergeleken met de Vlaamse grootsteden Antwerpen en Gent, zijn de cijfers hoog. Daar vonden in elk van die stations in de eerste drie maanden van vorig jaar net geen driehonderd incidenten plaats (respectievelijk 287 en 277).

In de Brusselse stations opgeteld, vonden zelfs meer incidenten plaats dan in alle Vlaamse stations samen: in het eerste trimester van vorig jaar waren er 2.425 geregistreerde criminele feiten in Brusselse stations, tegenover zo'n 1.850 in Vlaanderen.

'Drie grootste stations'

Woordvoerder van de NMBS Dimitri Temmerman nuanceert de cijfers wel enigszins: "Deze drie stations (Brussel-Zuid, Brussel-Noord en Brussel-Centraal) zijn meteen ook de drie grootste van het land, met de meeste reizigers. Het is logisch dat hier meer incidenten plaatsvinden."

Temmerman wijst in deze context nog op een andere verontrustende tendens: de agressie tegen het NMBS-personeel neemt toe. Vorig jaar vonden zo'n 2.998 incidenten plaats waarbij spoorpersoneel slachtoffer was van agressie. Andere veelvoorkomende feiten op en rond het spoor zijn diefstallen, drugsgerelateerde feiten en inbreuken tegen de vreemdelingenwetgeving.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni