| Beeld ter illustratie.

Huisjesmelkerij in Schaarbeek: politie vindt vijftien wooneenheden in eengezinswoning

© Belga
26/02/2024

De lokale politie van de zone Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) heeft bij een controle tegen huisjesmelkerij vijftien wooneenheden ontdekt in een eengezinswoning. De levensomstandigheden in de verschillende wooneenheden waren duidelijk ongezond en de bewoners verkeerden in zeer kwetsbare situaties. Tegen de eigenaar werden dan ook verschillende processen-verbaal opgesteld, zo meldt het Brusselse parket maandag.

Het was het gemeentebestuur van Schaarbeek dat aan de alarmbel trok, omdat het een groot aantal domiciliëringsaanvragen kreeg voor hetzelfde adres in de Hoogvorststraat in Schaarbeek. De wijkinspecteurs van de politie Brussel Noord voerden daarop verschillende controles uit, die leidden tot de opening van een gerechtelijk dossier voor huisjesmelkerij.

Op 22 februari voerden de politiediensten, de gemeente Schaarbeek en de Gewestelijke Huisvestingsinspectie een controleactie uit op het adres en stelden verschillende processen-verbaal op. De eengezinswoning bleek opgedeeld in meer dan vijftien entiteiten, van de kelders tot de zolder, waarin duidelijk ongezonde leefomstandigheden heersten.

De slachtoffers van deze huisjesmelker, die vaak in zeer kwetsbare situaties verkeerden, moesten allemaal huur betalen aan de eigenaar van het gebouw.

Talrijke onregelmatigheden

"De stedenbouwkundige controleurs van de gemeente Schaarbeek en van de Gewestelijke Huisvestingsinspectie konden vaststellingen doen en pv's opstellen voor onbewoonbaarheid en voor talrijke onregelmatigheden tegen hun regelgevingen," klinkt het bij het parket.

"De boventallige woningen zullen belast kunnen worden. De verhoren die de politie afgenomen heeft bij de slachtoffers van de vermeende huisjesmelker, zullen het lopende gerechtelijke dossier aanvullen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni