Man en zwangere vrouw bevangen door CO van vuurkorf in appartement

© Belga
17/01/2024

In Koekelberg is dinsdagnacht een koppel bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. De man en de zwangere vrouw werden overgebracht naar het ziekenhuis. Oorzaak van de intoxicatie was een vuurkorf die ze gevuld hadden met steenkool en gebruikten als bijzetkachel. Dat meldt de Brusselse brandweer.

Het was het koppel zelf dat omstreeks 02.45 uur de hulpdiensten belde omdat ze beiden misselijk waren wakker geworden. Uit de informatie die ze meedeelden, kon de 112-operator opmaken dat het waarschijnlijk om een CO-intoxicatie ging, zodat meteen de brandweer en andere medische diensten ter plaatse gingen in de flat in de Jules Debeckerstraat.

"Beide personen werden meteen geëvacueerd en overgebracht naar het ziekenhuis", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "De oorzaak van de intoxicatie lag bij een vuurkorf die gevuld was met steenkool en gebruikt werd als bijzetkachel. De twee slachtoffers hebben geluk gehad dat ze wakker zijn geworden, want dit had heel slecht kunnen aflopen. Ook de foetus was in gevaar aangezien die via de navelstreng evenveel CO heeft binnengekregen als de moeder."

De andere flats in het gebouw werden ook gecontroleerd, maar daar stelde zich geen probleem.

Tips

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Brandweerwoordvoerder Derieuw wijst er ook op dat barbecues of vuurkorven niet binnenshuis mogen gebruikt worden, en dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van bijzetkacheltjes met verbranding die niet zijn aangesloten op een schouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Veiligheid, CO-intoxicatie, vuurkorf, brandweer, Koekelberg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni